Mavi Badem'li Blog : Brüksel Lahanası Tarifi

Kahveni Kendin Yap!

twitter

6 Şubat 2021 Cumartesi

Brüksel Lahanası Tarifi


 Brüksel lahanasıyla tanışmam çalıştığım otellerin diyet köşesinde tatsız tuzsuz şekilde haşlanarak konulmasıyla başlamıştı. Genelde sağlıklı beslenmek isteyenler, diyette olanlar ya da benim gibi bir gün önceden tıka basa yediği için 'bugün sadece salata yiyeceğim' diyenlerin tercihi olan Brüksel lahanasının aslında çeşit çeşit tarifi olduğunu daha yeni öğrendim. Ayrıca, şu minik sebzelerin akciğer, mide ve kalınbağırsak kanserlerine yakalanma riskini düşürdüğünü, içeriğinde A, C ve E vitaminlerinin bulunduğunu da daha yeni öğrendim.

Fırında Brüksel Lahanası 


  • Yarım kilo Brüksel Lahanası
  • 2 yemek kaşığı zeytinyağı 
  • Tuz, karabiber 
Sos için:
  • 1 yemek kaşığı bal
  • 4 diş sarımsak
  • 2 yemek kaşığı buğday nişastası
  • 2 su bardağı su
  • yarım çay bardağı soya sosu
  • 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  • 2 yemek kaşığı esmer toz şeker veya 4 küp esmer şeker


Pişirme:

  1. Fırını ısıtın
  2. Lahanaları güzelce yıkayıp, üst katındaki gereksiz yaprakları temizleyin
  3. Yıkayıp suyunu süzdüğünüz Brüksel lahanalarını ikiye bölün
  4. Fırın tepsisine pişirme kağıdını koyup üzerine ikiye böldüğünüz Brüksel lahanalarını yayın
  5. 2 yemek kaşığı zeytin yağını lahanaların üzerine gezdirin
  6. Tuz ve karabiber serpip fırına atın
  7. 15-20 dakika sonra lahanaların üst kısmı kızarmış olacak ve yumuşayacaklar
Sos hazırlamak için
  1. Tavayı ısıtıp biraz zeytinyağı ekleyin
  2. Sarımsakları küçük doğrayıp veya ezerek tavaya atın ve 1 dakika kadar kavurun
  3. Buğday nişastasını sarımsaklara ekleyin 1 dakika kavurun
  4. Soya sosu, su, elma sirkesi, bal ve esmer şekeri de ekleyip 3 dakika karıştırarak pişirin
  5. Sosu fırın tepsisindeki Brüksel lahanalarının üzerine döküp iyice karıştırın ve 3 dakika fırınlayın. 
  6. Fırında pişmiş ballı soslu Brüksel lahanalarını derin bir kapa alıp üzerine susam ekleyebilirsiniz. Ben yanında fırında tavuk baget de pişirdim ve harika ikili oldular. 

Afiyet bal şeker olsun :)














1 yorum: