Mavi Badem'li Blog : Buta nedir? Azeriler neden Buta sembolüne önem vererler?

Kahveni Kendin Yap!

twitter

14 Aralık 2012 Cuma

Buta nedir? Azeriler neden Buta sembolüne önem vererler?


Azerbaycan'da milli suvenirlerin, şal ve eşarpların, birçok markaların ve aksesuarların üzerinde Buta desenine rastlamak mümkündür. Hatta Azerbaycan hakkında belgesel ve filmlerde bile Buta'ya rastlıyoruz. Peki Buta nedir? Azeriler için nasil bir anlam taşımaktadır?

Buta (bute, puta) -gonca; bademe benzer nakış çeşitidir. Azerbaycan dekor sanatının çok yaygın dekor elementlerinden biridir. Buta'nın ateşperestlik devrine ait dekor, süs forması olduğu ihtimal edilir. Bakü, Gence, Ardabil, Tebriz, Nahçıvan, Salyan, Muğan halılarında, binaların iç dekorları ve süs sanat numunelerinde Buta geniş kullanılmıştır. 

Buta Orta Asiya, Yakın Doğu ülkelerinin de (Hindistanın tirme şallarında, İraanın kumaş ve metal mamulatlarında vesair) dekorativ ve süs sanatında çok yaygındır.

Buta 4 grupa bölünmektedir:

1. Halı dekorunda kullanılan butalar (Muğan-buta, Salyan-buta, Hile-buta, Bakü-buta, Sarabi-buta, Gence-buta, Şirvan-buta);

2. Aileyi temsil eden butalar (bala-buta, hemli-buta, balalı-buta, evli-buta, çiftkarılı-buta);

3. Sembolik anlam taşıyan butalar (cıgga-buta, lelek-buta, küsülü-buta, kavuşan-buta, yazılı-buta);

4. Çeşitli butalar (saya-butai bademi-buta, gotazlı-buta, çiçekli-buta, yanar-buta)

Azerbaycan'a seyahatiniz zamanı eşinize Buta desenli şal yahut eşarp, dostlarınıza buta desenli çakmak yahut evinize Buta desenli halı ve buna benzer çeşit-çeşit aksesuarlar alabilirsiniz.

Bakü'de Buta Palace otel de faaliyet göstermektedir. 



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder