Mavi Badem'li Blog : Hamam'dan gelen kültür - Peştemal

Kahveni Kendin Yap!

twitter

26 Eylül 2020 Cumartesi

Hamam'dan gelen kültür - Peştemal


Geleneksel Türk Hamam ritüelinin ayrılmaz aksesuarı olan Peştemal dünyada Türk havlusu olarak tanınmaktadır. Yumuşaklığı, hafifliği, az yer kaplaması, çabuk kuruması ve anti bakteriyel olmasının yanı sıra günümüzde Peştemal'ın sürdürülebilirliği ve 100% geri dönüşümlü olması da ürünün revaçta olmasına geniş olanak sağlamaktadır. Peştemalı farklı kılan ve meşhur yapan bir diğer özelliği de 100% El işi olmasıdır. 











Peştemal mı Peştamal mı?


Her ne kadar Türk Dil Kurumu sözlüğünde Peştamal olarak geçse de tüm satış siteleri ve marka bilgilerinde Peştemal olarak yazılmaktadır. 

Türkçe Bilgi sitesinde ise PEŞTEMAL veya PEŞTAMAL i. (fars. püşt-mal, sırt sileceği’nden). Hamamda ör­tünmek ve kurulanmak için kullanılan in­ce dokuma olarak geçmektedir.. Hamamda belden aşağısını örtmek için kuşanılan veya çalışırken elbiselerin kirlenmemesi için belden itibaren sarılan dokuma bezdir. İpekli olanlarına Futa denir.

Peştemal'ın özellikleri

Pratik ve kolaylığın trend olduğu bu günlerde müşteri davranışlarına anti bakteriyel, sürdürülebilir, 100% geri dönüşümlü ve 100% organik ürünlere yönelme de gözlemlenmeye başladı. Ve tüm bunları kendinde barındıran tek ürünün ne olduğu da aranmaya başlandı. Bana göre Peştemal yeni dünya müşterilerinin tüm isteklerini kendinde barındıran nadir ürünlerden biridir. Neden mi? Öyleyse buyurun bakın, Peştemalın maharetlerine :)

Peştemal Kullanım Alanları: 

  • Plaj Havlusu
  • Banyo Havlusu
  • Yatak Örtüsü
  • Spor Havlusu
  • Piknik Örtüsü
  • Kamp Örtüsü
  • Eşarb
  • Yoga Mat Örtüsü (anti bakteriyel özelliklerinden dolayı tercih edilir)
  • Sandalye veya Koltuk Örtüsü (araba, otobüs veya uçak)
  • Plaj elbisesi, Kimono, Pareo veya değişik modellerde giysi olarak. 


Peştemal'ın avantajları: 


Peştemal sağladığı olağanüstü avantajlardan dolayı günümüzde en çok ihraç edilen tekstil ürünleri arasındadır. Denizli ve Buldan köyündeyken turistlerin, özellikle Amerika, Avusturya ve Hollanda'dan gelenlerin mağaza mağaza dolaşıp peştemalın ihracatı ile ilgili bilgiler aldıklarını gözlemledim. Peki, Peştemal neden bu kadar tercih edilmeye başladı, diye sorarsanız, o zaman şu kısma iyice göz atın ;)

  • Peştemal çok az yer kaplar (Kocaman deniz havlusu yerine tabi ki plaj çantasının bir köşesinde rulo yapıp attığınız peştemalı seversiniz)
  • Çabuk kuruyor (özellikle plajda 2 dakikada kuruma özelliğine sahip)
  • Anti bakteriyeldir (hele hele şu günlerde)
  • 100% Organik pamuk ve organik yan ürünlerden yapılmaktadır 
  • 100% Geri dönüşümlüdür.
  • Nefes alabilir kumaş olduğundan sizi serin ve yumuşak tutar
  • Emiciliği güçlü olduğundan koku yapmaz.
Ayrıca, el işi, kara tezgahta yapılan peştemallarda kullanılan boyalar doğal yollarla kurutuldukları için kanserojen veya cilt sağlığı için kimyasal bulunduruyorlar. Zaten el işi, yani kara tezgah ürünlerinin etiketinden AZO Free ve OEKO TEX standartlarına uygunluk sertifikalarını göreceksiniz



Peki 100% el yapımı veya otomatik makine Peştemal nasıl ayırt edilir?


Denizli'deyken peştemal konusunda edindiğim bilgilerden biri de ürünlerin kara tezgah ve otomatik makine ile dokunmalarıydı. Aslına bakarsanız, kara tezgah ve otomatik makine peştemal arasında dokunduğunuzda farkı anlamanız için 40 fırın ekmek yemeniz gerekmektedir :) Sadece görsel olarak anlaya bileceğimi bildirdiler. 

Şöyle ki kara tezgah ürünlerinde desen olarak sadece geometrik desenler kullanılmaktadır. Yani kara tezgah ürünlerine kuru kafa, ananas, flamingo, palmiye veya diğer resim tarzı desenler yapılamamaktadır. Aşağıda iki fotoğrafta size örnek veriyorum: 

100% Kara Tezgah Peştemal 

 Ancak otomatik veya yarı otomatik Peştemal'larda değişik desenler ve renkler görebilirsiniz. Ayrıca bazı ürünler kara tezgahta yapılarak sonradan üzerine desen de basıla bilmektedir. Ancak Denizli ve Buldan köyünde bu tür ürünleri 100% el yapımı ürünlerden daha ucuza satıldığını göre bilirsiniz. 

Denizli'den söz açılmışken biraz da tüyolar vereyim:)

Denizli'de nerede kalınır?


Denizli'ye yolunuz düşerse Şiir otelde kalmanızı tavsiye ederim. İsmini hakkını veren otelde gerçekten şiir gibi konaklama deneyimi yaşayacaksınız. Otel odalarının her biri ayrı bir şairin adını taşıyor ve odanın her yerinde, kapı girişinden, banyosuna, aynasına, odadaki buklet malzemelerine kadar her yerde odanın ismini taşıyan şaire ait şiirler, sözler göreceksiniz. Ayrıca odaları temiz, geniş, çalışanları da ilgiliydi. Fiyatına göre güzel oteldi. 

Denizli'nin meşhur restoranı da Garson Şükrü Restoranıymış. Ancak ben orada bulunduğumda restoran dolu olduğundan yer ayırta bilmedim:) Bir gün önceden rezervasyon yaptırmam gerektiğini söylediler. Eğer Denizli'ye planlı bir şekilde gidecekseniz, o zaman Garson Şükrü'de mutlaka yer ayırtın. 

Peştemal ihracatı 


Denizli'deyken her ne kadar peştemal ihracatı ile ilgili bilgiler edinmeye çalışsam da, bu bilgilerin yer aldığı bir sistem olmadığını, ancak ürünlerin en çok Hollanda, Amerika, Rusya, Kazakistan ve Fransa'ya ihraç edildiğini bildirdiler. Zaten ben oradayken görüştüğüm kişilerin bir çoğunun benden önce Hollandalı veya Amerikalı iş adamlarıyla görüştüklerini bildirdiler. 

Peştemal daha çok Amazon, Alibaba, etsy ve yerli online alış veriş sitelerinde satılmaktadır. 

Benden bu kadar, sormak istediğiniz her hangi bir sorunuz olur ise, lütfen bana yazın ;)




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder