Mavi Badem'li Blog : Muhabbet kuşu solunum yolu hastalıkları

Kahveni Kendin Yap!

twitter

6 Eylül 2020 Pazar

Muhabbet kuşu solunum yolu hastalıkları

Muhabbet kuşunuz nefes alırken karın boşluğundan 'tak tak' sesleri geliyor mu? Bu ses duyulduğunda kuyruğu veya kanadı da titriyor mu? Nefes alıp verirken yakarıcı sesler de çıkarıyor mu? 




Belki eski yazılarımdan benim de çok tatlı bir Muhabbet kuşu beslediğimi fark etmişsinizdir. Tam 3,5 seneyi aşkın bir süredir bizimle yaşayan Herkül bugüne kadar asla hastalanmadı. Sadece tüy dökme döneminde ara ara kafesine girip orada sessizce dinlendi. 

Son 1 aydır Herkül uçarken veya salatalık, havuç gibi gıdaları yerken tuhaf ama tatlı sesler çıkarmaya başlamıştı. Biz de bunun yeni edindiği bir huy olduğunu düşünerek hiç bir endişe duymuyorduk. 

Ta ki geçenlerde Herkül'ün bir kaç kez art arta hapşırmasından şüphelenerek ona yaklaşana kadar! 

Kuşumun karın tarafından 'tak tak ' sesler geldiğini ve kendisinin de  nefes alıp verdikçe yakarıcı, yardım istercesine sesler çıkardığını fark ettim. Açıkçası, önce ne yapmam gerektiğini bilemediğimden herkes gibi ilk iş telefonu elime alıp google'mak oldu. Önüme bir ton forum, yazı, yorum çıktı. Ancak benim kuşumdaki durum onlarınki kadar vahim değildi. Çünkü Herkül halsiz veya keyifsiz değildi, sürekli ağacında uyuklamıyordu ve ishal, kusma gibi durumu yoktu. Sadece nefes alırken ciğerlerinden 'tak tak' sesler geliyor ve kendisi de tuhaf bir ses çıkarıyordu. Tüm bunlarla beraber sık sık hapşırmaya da başlamıştı. 


Kaba ve ilgisiz veterinerler!


Konuyu google üzerinde araştırdığım zaman herkes veterinerlerin kanatlılardan anlamadığını yazmıştı. Gerçekten de öyle oldu! Antalya'da telefon ettiğim en az 10 veteriner kliniği bana bünyelerinde kuşlardan anlayan veteriner olmadığını söyleyerek Antalya Hayvan Hastanelerini aramamı tavsiye ettiler. 

Aradığım veterinerlerin ilgisizliği, kaba konuşması da ayrı bir olay tabi ki. Hatta veteriner kliniklerinden biri kuşumu oraya götürmemi istediğinde, stres olmasını istemediğimi ve bu yüzden bahsettiğim belirtilere göre ilaç verebileceklerini sorduğumda ellerinde kuşlara dair ilaç olmadığını bildiren 'hassasiyetsiz'ler de oldu. Düşünün şimdi, hasta kuşumu strese sokup kliniğe götürecektim ve ellerinde kuşlara dair ilaç bile bulunmayan bu sözde veterinerler muayene etmiş gibi yapıp bizi geri göndereceklerdi. Kendiler hakkında zaten ilgili yerlere şikayette bulundum.

Aradığım Hayvan Hastanelerinden de ne yazık ki olumlu yanıt alamadım. Ya kuşlara bakan veterinerin akşam geleceğini söyleyip yüzüme telefon kapattılar ya da kuşlarla ilgili bilgisiz olduklarını bildirdiler. 


Multivitamin Tedavisi


Veteriner kliniklerini aramam bir tarafa dursun, iki gün boyunca her ay Herkül'e verdiğim Avisol Plus çözelti Multivitaminden suyuna 10-15 damla ekleyerek vermeye başladım. Yavaş yavaş nefes aldığında karnından gelen tak tak sesleri azalmaya başladı. Hapşırığı kesildi.Ancak ben yine kuşlardan anlayan veteriner aramaya devam ettim. 

Nihayet Antalya'nın Lara bölgesinde bulunan veteriner kliniklerinden birini aradığımda karşımda kuşlardan anlayan birini bulmanın mutluluğuyla bir nefese Herkül'ün sorununu anlattım. Veteriner kliniğinde muhabbet kuşumun üşüttüğünü söylediler. Ayrıca buradan ilgi ve alakalarına da teşekkür ederim.


Klinik tarafından uygulanan tedavi


Bir ay boyunca suyuna NutriLab markasının Adamixtion ilacından 2 'fıss' yaparak eklememizi, bir ay sonra ise her iki günden bir vermemiz istendi. Ayrıca şırıngada verdiği özel kokulu ilaçtan kuşumuzun ağzına sürmemizi önerdi. Biz de şırıngadaki ilaçtan 3 gün boyunca Herkül'ün en sevdiği fesleğene sürerek yedirdik. 

Açıkçası, kuşumuz Adamixtion'u suyuna eklememize rağmen sevmedi ve bu yüzden bayağı susuz kalıyordu. Öğlenden sonra suluğuna normal su koyunca kana kana içiyordu hayvancağız.

Aradan bir hafta geçti. Herkül'de pek gözle görülür değişim olmadı. Akşamları yine de karın boşluğundan sesler gelmeye devam ediyordu. Bu yüzden NutriLab'ı arayarak veteriner tarafından verilen Adamixtion hakkında daha detaylı bilgi aldım. Laboratuvardan bana Adamixtion'un kanatlılar için bağışıklık sistemini güçlendiren mineral ve vitaminler içerdiğini, ancak  solunum yolu rahatsızlığı için tedavi amacı olmadığının altını da çizdiler. 

Ben yine de eski Avisol Plus Mutlivitamin ve Zurich B vitaminine dönmeye karar verdim. 

Sanırım veteriner hekim Herkül'e antibiyotik uygulamamak için bu vitamini tavsiye etmişti. 


Muhabbet kuşlarında solunum yolu hastalıkları ve üşütme belirtileri: 

  • Muhabbet kuşunuz nefes alırken tak tak sesler geliyorsa,
  • Muhabbet kuşunuz nefes alırken karın boşluğunda, kanat ve kuyruğunda titreme oluyorsa
  • Muhabbet kuşunuz yeme içmeden kesilerek kafesin veya ağacının bir kenarında duruyorsa
  • Kuyruk kısmındaki tüylerinde dışkısı kurumuşsa (ishal olduğu için)
  • Kafası veya gagası tarafında yem kurusu kalmışsa (kustuğu için)
  • Uçarken veya yemek yerken her zamankinden farklı sesler çıkarıyorsa 
Üşütmüş demektir. 

Muhabbet kuşları solunum yolu ve üşütme tedavisi

 

Öncelikle kuşunuzdan her ay mutlaka multivitamin desteğini esirgemeyin. Pet shop'larda satılan Avisol Plus Çözelti Multivitaminden ayda bir iki kez suyuna 10-15 damla ekleyerek gün boyunca içmesini sağlayın. Vitamin sulukta 8 en fazla 10 saat durdurduktan sonra mutlaka suluğu yıkayın ve içme suyunu doldurun. Uzun süre sulukta duran vitamin kuşunuzu zehirler! 

Vitaminle beraber:
  • Kuşunuzu kafeste besliyorsanız 2 günde bir, hastalandığı zamanlarda ise her gün temizleyin
  • Suluğundaki suyu mutlaka her gün değiştirin ve ASLA musluk suyu kullanmayın!
  • Kışın ve yazın oda sıcaklığına dikkat edin. Muhabbet kuşları narin varlıklar oldukları için hemen üşütüyorlar. 
  • Kafesleri kapı veya cam önünde cereyan alan yerde durmasın. Klimanın önünde olmasın!
  • Yemliklerini her gün sabah ve akşam olacak şekilde üfleyin. 
  • Ayda en az iki kez Multivitamin verin
  • Salatalık, Marul, Maydanoz, Nane, Fesleğen, Havuç mutlaka verin. Benim kuşumun nasıl yediğini görmek için tıklayın!

Sonuç:

Kuşumuza neredeyse hafta boyunca bir sürü vitamin, antibiyotik tedavisi uyguladık. En son eve gelen veteriner hekim parazit ve alt solunum yolu enfeksiyonundan şüphelendiği için önce 2 gün parazit ilacı, daha sonra 5 gün antibiyotik uygulamamızda fayda olacağını bildirdi. 5.günün sonunda kuşumuz iyice düzeldi, uçmaya ve ötmeye başladı. 

Ancak 6.gün antibiyotikten sonra probiyotik vermemiz istendiğinden suyuna birkaç damla probiyotik ekledik. Ve kuşumuz resmen can çekişmeye başladı. Meğerse kuşumuzun PROBİOTİK ALERJESİ varmış!

Tıpkı insanlardaki laktoz alerjisi gibi kuşların bazılarının da probiotik alerjesi olabiliyormuş. Meğerse bu yüzden günlerdir kuşumuz kusuyor, hapşırır gibi sesler çıkarıyor ve ağzını açıp kapatarak boynunu uzatır gibi hareketler yapıyormuş.

Anında probiotiği kaldırdık hatta çöpe attık. Bir kaç gün sadece içme suyu verdik. Arada sırada vitamin veriyoruz ve 1-2 saat sonra kaldırıyoruz. Şimdilik Herkül çok iyi, maşallah :)



















2 yorum:

  1. Merhabalar;
    Aynı sorun benim kuşumda da var bende bir çok tedavi denedim ama durum aynı hangi antibiyotik kullandınız acaba öğrenebilir miyim ?

    YanıtlaSil
  2. Merhaba bende antibiyotigi merak ettim ismini ve kullanım dozunu yazabilir misiniz

    YanıtlaSil