Mavi Badem'li Blog : Aşure keyfi

Kahveni Kendin Yap!

twitter

9 Aralık 2012 Pazar

Aşure keyfi

Bu aralar konum-komşu, herkez birbirinin zilini çalıb güleryüzle aşure dolu kaseler dağıtıyor. Kaseyi alan da dua ederek keyifle yemeğe başlıyor bu lezzet dolu, badem, nar, fındık ve cevizle süslenmiş aşureyi.

Azerbaycan'da aşureye 'hediy' denilir ve Türkiye'den farklı olarak şeker, meyve ve çerez konulmadan sadece süt, buğday, mercimek, mısır, nohut ve diğer baklagillerden yapılır.

Her zaman Azerbaycan mutfağından tarifler versem de, bu kez Türk mutfağının meşhur aşuresinin tarifini paylaşmak istedin sizlerle.

Aşure tarifi:


Malzemeler: 1kg. aşurelik buğday, 500gr.kuru fasulye, 2-3 çorba kaşığı pirinç, 500gr.nohut, 250gr.kuru kayısı, 250gr.kuru üzüm, 2 adet elma, 1 adet portakal, 2kg.toz şeker, aldığı kadar su



Süslemek için: nar, fındık, fıstık, kuşüzümü, tarçın ve ceviz



Hazırlanışı:


Pirinçleri ve buğdayları yıkayın ve tencereye koyun. Üzerine  2-3 parmak aşacak şekilde su ekleyin. Bu şekilde 5 dakika karıştırarak pişirin. Üzerini sıkıca kapatıp sıcak ortamda, bir gece bekletin. 

Nohut ve fasulyeleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. Pirinç ve buğdayları tencereye koyup kapağını kapatmadan biraz sıcak su ekleyerek kaynatın. Dibinin tutmaması için devamlı karıştırın. Bir süre sonra altını kısarak, kabukları soyulmuş nohut ve fasulyeleri, küp doğranmış ve haşlanmış kuru kayısı, portakal, elma  ve kuru üzümleri de ilave edin. 


Malzemeler kısık ateşte pişerken karıştırarak toz şekeri ilave edin. Ateşten almadan önce limonları rendeleyip aşureye katın ve bir iki taşım daha kaynatın. 

Aşureyi soğumadan kaselere doldurun. 

Üzerini nar taneleri, fındık, kuşüzümü, ceviz ve fıstıkla süsleyerin ve tarçın serpiştirin.

Aşureniz hazır, Afiyet olsun! 





Hiç yorum yok:

Yorum Gönder