Mavi Badem'li Blog : Rus Pişisi - Pirojki

Kahveni Kendin Yap!

twitter

18 Nisan 2020 Cumartesi

Rus Pişisi - Pirojki


Dışı çıtır çıtır, içi yumuşacık Rusların meşhur Pirojkisi (çiğ böreği) tarifini sizlerle paylaşmak istedim. Çocukluğumun vazgeçilmez lezzetlerinden olan pirojkiyi (peraşki de deniliyor) evde yapmak şimdi çok kolay. Hadi başlayalım!

Hamuru için: 

  • 10gr. kuru maya
  • 100ml. süt
  • 200ml. kefir
  • 100ml. sıvı yağ
  • 1 çay kaşığı toz şeker
  • 1 çay kaşığı tuz
  • 4gr.karbonat
  • 450-500 gr. un

İç malzemesi:

  • 800gr. patates
  • 2 adet kuru soğan
  • 50ml. sıvı yağ
  • 30gr. tereyağı
  • tuz, karabiber (isteğe bağlı)

Kızartmak için:

  • Ayçiçeği yağı
  • Derin tencere veya fritöz 
  • Süzgeçli kevgir 


Hazırlanışı:


Önce iç malzemeyi hazırlayacağız: 
  1. Patatesleri dörde bölüb 15-20 dakika pişirin
  2. Soğanları küp küp doğrayın
  3. Teflon tavada önce sıvı yağı ısıtın sonra tereyağını ilave edin. Ardından soğanları tavaya dökün ve altın renk alana kadar yakmadan kavurun. 
  4. Patatesleri derin bir kapa alın, tuz, karabiber ve kavurduğunuz soğanları ekleyip çatal veya patates ezici ile iyice ezin. 
  5. İç malzememiz hazır. Soğumaya bırakın ve hamur için hazırlığa başlayın. 






Hamurun hazırlanışı: 

  1. Hamur yoğurma leğenine veya kaba önce kuru mayayı ekleyin. 
  2. Sıcak sütü kuru mayaya ilave edip karıştırın.
  3. Oda sıcaklığındaki kefiri, sıvı yağı, tuz, şeker ve karbonatı ekleyip güzelce karıştırın.
  4. Son olarak unu azar azar ilave edip hamur yoğurup 20-25 dakika dinlendirin. 
  5. Şişmiş hamurdan 20 küçük parça koparıp elinizle yuvarlayın. 
  6. Oklava yardımıyla hamurları yayıp içine hazırladığımız içlik koyup kayık gibi şekil verin. 
  7. Derin bir tencerede veya fritözde kızgın yağda kızartın. 
  8. Pirojkileri kağıt havlu serdiğiniz kapa dizin. 
  9. Afiyet olsun!

İpucu: Pirojkileri çayla yemenizi tavsiye ediyorum. 


















































6 yorum:

  1. Çok kolay bir pişi. Sadece yağlı oldu biraz ama lezzetliydi.

    YanıtlaSil
  2. Tarife uyarak yaptım cok guzel oldu. Teşekkürker.

    YanıtlaSil
  3. çok güzel gözüküyor, mutlaka deneyeceğim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Merhaba. Yorumunuz için teşekkür ederim. Deneyince de yorumunuzu merak ediyorum.

      Sil