Mavi Badem'li Blog : Doğu Slav Mutfağından Sırniki/ Syrniki tarifi

Kahveni Kendin Yap!

twitter

19 Aralık 2020 Cumartesi

Doğu Slav Mutfağından Sırniki/ Syrniki tarifi

 


Sırniki  (Belarusça : сырнікі ; Rusça : сырники ) veya syrnyky ( Ukraynaca : сирник) Doğu Slav mutfağında sevilen tatlardan biridir. Rusya'da tvorozhniki olarak da bilinirler. Belarus, Rus, Ukranya, Letonya ve Sırp mutfağının da bir parçası olan sırniki basit yapılışı ve lezzeti ile Doğu Avrupa'da da çok popülerdir.

Syrniki adı , artık Rusça'da "(sert) peynir" anlamına gelen, ancak bir zamanlar kısmen yumuşak lor peyniri anlamına gelen syr (сыр) kelimesinden türemiştir . 


Sırniki tarifi:

2 - 4 kişilik

  1.  Lor peyniri veya tvorog (rus marketlerinden bulabilirsiniz) - 400 gr.
  2. Yumurta - 1 adet
  3. Toz şeker - 2 yemek kaşığı
  4. Un - 2 yemek kaşığı
  5. Tuz - bir tutam
  6. Vanilya - 1 paket
Kızartmak için: 

  • Tava
  • Sıvıyağ 
  • Spatula 

Pişirilmesi: 





Lor peyniri, yumurta, toz şeker, tuz ve vanilyayı derin bir kapta çatal yardımıyla iyice karıştırılır. Son olarak iki yemek kaşığı un da ilave edilerek elle hamur kıvamına getirilir. 





Hazırlanmış karışımdan küçük parçalar alarak top şeklini vererek hafice elimizle üzerinden bastırıyoruz. 

Yarı ısınmış Teflon veya çelik tavaya sıvı yağ ekleyip lor peynirli topların her iki yüzünü de kızartıyoruz. 




Peçete serdiğimiz tabağa dizip reçel, kaymak, krema veya bal ile yiyoruz.




Afiyet olsun! 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder