Mavi Badem'li Blog : Yılbaşı Yemekleri - Böğürtlen Reçeli eşliğinde fırında dana bonfile

Kahveni Kendin Yap!

twitter

5 Aralık 2020 Cumartesi

Yılbaşı Yemekleri - Böğürtlen Reçeli eşliğinde fırında dana bonfile


2020 yavaş yavaş pılını pırtını toplamış gitmeye hazırlanıyor. Bir sene boyunca çeşitli olaylarla hayatımızı dalgalandıran 2020, gidişinde de bizleri evlere tıkacak gibi. Bu yüzden yılbaşına özel değişik tarifler denenmeye başladı bile. Geçenlerde denediğimiz çok lezzetli bir tarifi yılbaşı sofralarınızda ailenizle keyifle yiyeceğinizi düşünerek paylaşmaya karar verdim. 


Böğürtlen reçeli eşliğinde fırında dana bonfile


Öncelikle Bonfile hakkında kısa bilgi paylaşmak istiyorum. Bonfile hayvanın en güzel ve en az yağlı kısmıdır. Bonfile hakkında bilgisi olmayanlar bazen dananın en iyi yerini aldıklarını düşünürken, aslında alakası olmayan eti almış oluyorlar. Bonfile eti, hayvanın sırt kısmı olan en yağsız ve en yumuşak yerinden çıkartılır. 

Bonfile ve antrkot arasındaki fark nedir?


Bonfile ile antrkot birbirine yakın yerlerden çıktığından, genellikle bu iki et birbirine karıştırılır. Bonfile eti gevrektir çünkü içinde iç yağ ve sakatat bağlantıları bulunmaz.

Bonfilede sinir ve yağın hiçbir çeşidi bulunmaz.




Gelelim tarifimize: 


Bonfile - 850gr. (Siz bunu arttıra da bilirsiniz)

Patates - 2 adet (ikiye bölünmüş)

Havuç - 2 adet (ortadan ikiye bölünmüş)

Biberiye - 10-15 yaprak 

Defne yaprağı - 10-15 adet

Soya sosu - 3 yemek kaşığı

Zeytin yağı - 4 yemek kaşığı

Tuz, karabiber ve kekik 

Eşlik etmesi için: Böğürtlen reçeli

Marine edilmesi:  Patates ve havuç hariç, yukarıdaki tüm malzemeleri eti fırına vereceğiniz kapta karıştırın ve 2 saat buz dolabında dinlendirin. Etiniz lokum gibi olacaktır. 


Pişirilmesi: 

Buz dolabından çıkardığınız eti önce döküm tavada mühürleyin. Alttaki fotoğrafta da göreceğiniz gibi mühürledikten sonra etin üst kısmındaki renk değişecektir. Mühürlemenin en büyük önemi etin kendi suyunu içinde saklayarak etin yumuşacık olmasını sağlamaktır. 



Fırına verme 

Eti tavada güzelce mühürledikten sonra patates ve havuçları etin kenarına dizip 5 dakika önceden ısıtılmış fırına veriyoruz. Yaklaşık 1 saat 15 dakika 180 derecede pişiriyoruz. Ara sıra çıkarıp altındaki suyundan üzerine kaşıkla döküyoruz. 

Sofraya vermeden önce tabaklarınıza fırınladığınız patates ve havuçları dizip birer kaşık da böğürtlen reçeli koyuyoruz. Eti dilimleyip böğürtlen reçeline bandırıp yiyoruz. 

Şimdiden herkese afiyet olsun!













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder