Kışın en sevdiğim sebzelerin başında balkabağı ve pancar gelir. Pancarı daha çok salatalarda kullanıyorum. Türkiye'de balkabağını genelde çorba veya tatlı olarak pişiriyorlar. Ancak Azerbaycan'da pilavından tutun, balkabaklı börek, poğaça hatta yemeğini bile yaparlar. Şimdi gelelim Balkabaklı Pilav tarifine...
Gerekli Malzemeler (4 kişilik):
- 1,5 bardak basmati pirinci (baldo pirinci lapa gibi olabilir diye hiç denemedim)
- 2-3 dilim balkabağı
- Biraz tereyağı
- Tuz (2 çay kaşığı)
- Zerdeçal (isteğe bağlı)
Hazırlanışı :
- Öncelikle pirinci iyice yıkayın.
- Balkabaklarını küp küp doğrayın.
- Derin bir tencerede ocağa koyduğunuz su kaynayınca tuzu ve yıkadığınız pirinçleri ekleyin.
- Yaklaşık 5-7 dakika pirinçleri kaynatın ve süzün. (fazla pişirmenize gerek yok çünkü demlenince içindeki balkabaklarından dolayı lapa gibi olabilir)
- Tencerenin dibine biraz tereyağı koyduktan sonra pirinçlerden bir kısmını tencereye döküp, üzerine balkabaklarının bir kısmını ve isteğe bağlı olarak zerdeçal ilave edin.
- Pirincin diğer kısmını da ekleyip, geri kalan balkabaklarını ve tereyağı ilave edin.
- Tencerenin ağzına temiz peçete veya mutfak havlusu örterek kapağını kapatın ve yaklaşık 35-45 dakika kısık ateşte demleyin.
- Pirinçler iyice yumuşayınca tencerenin kapağını açın ve iyice dibinden karıştırın.
Afiyet olsun:)
Kısa bilgi:
Azerbaycan'ın Neftçala ilinde Balkabaklı pilavı (boranı plov) genelde tuzlu veya kuru balıkla yerler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder