Mavi Badem'li Blog : Kruasan! Çıtır Lezzetin Arkasındaki Tarih

Kahveni Kendin Yap!

twitter

18 Şubat 2020 Salı

Kruasan! Çıtır Lezzetin Arkasındaki Tarih




Kruasan'ın bir çeşit Fransız tatlısı olduğu düşünülmektedir. Ancak bu tatlının tarihçesi Viyana'nın Osmanlı tarafından kuşatmasına kadar izini sürdürmektedir.


Türk Dil Kurumunda Kruasan kelimesi 'Kruvasan' olarak geçmektedir ve 'Ay Çöreği' olarak tanımlanmıştır. Ancak ben orijinal yazılışı 'Croissant'a sadık kalarak yazımda 'Kruasan' diye bahsedeceğim. 

Kruasan denince muhtemelen akla ilk gelen 'kahvaltı a la française''dir (Fransız usulü kahvaltı). Belki de bu yüzden birçoğu kruasanın Fransız kökenli olduğunu düşünmektedir. Oysa, gerçek farklıdır! 


Kruasan 1683 yılında Viyana, Osmanlı Ordusu tarafından kuşatıldığı zaman icat edildi. Şöyle ki, Osmanlı ordusu gece yarısı karanlıkta şehre saldırmaya karar verdi. Ancak bu plan kahvaltıya ekmek ve poğaça yetiştirmek için şafak sökmeden önce fırını açmaya giden Adam Spiel tarafından fark edildi. Böylece Viyana kurtarıldı. Bu zaferi kutlamak için şehir fırıncıları 'Hörnchen' (Almanca küçük boynuz) adlı tatlıyı ürettiler. Tatlının şekli Osmanlı Bayrağındaki Hilali anımsatıyordu. 

Tarihi Türklerle bağlı olan bu lezzetli çıtır hamur işi böyle doğdu! Peki, bunun en iyi kruasanların yapıldığı Fransa ile ne ilgisi var?  

Marie - Antoinette
Fransa'da Kruasan Viyana asıllı Marie - Antoinette tarafından popüler hale getirilmiştir. 16.Yüzyılda kraliyet ziyafetlerinde ay şeklinde tatlı sunulmasına rağmen, Viyana usulü bu ünlü hamur işi daha çok ilgi görmeye başladı. 

18.Yüzyılda Kruasan sadece değişik bir tür ekmek hamurundan yapılmaktaydı. Ancak 1920 yılında Parisli fırıncılar tarafından geliştirilerek günümüzdeki kat kat yağlı hamurlu Kruasan elde edildi. 

25,99 TL - %35 İndirim (14 TL Kazanç)

Orijinal Tereyağlı Kruasan Tarifi 

Hazırlanma süresi: 2.30 saat/6 Kişilik/Pişirilmesi: 15 dakika/ Kalori: 406,1kcal-100gr.

Gerekli Malzemeler: 

Un - 500gr.
Hamur Mayası - 25gr.
Süt - 250 ml.
Tuz - 15gr.
Sıcak su - 1 su bardağı
Toz Şeker - 50 gr. 
Tereyağı - 200 gr. (oda sıcaklığında yumuşamış)
Yumurta sarısı - 1 adet (üzeri için)

Gerekli Ekipmanlar: 

Mutfak Fırçası 

Hazırlanması: 

1. Hamur mayasını sıcak suyla karıştırın. Unun 1/4'ni de hamur mayasına ilave edip şişmesi için 15 dakika bekletin. 

2. Şişen hamur mayasına unun geri kalanını, şekeri, sıcak sütü, tuzu ilave edip iyice yoğurun. Hamur elastik olmalı ve ele yapışmamalıdır. Hamuru tezgaha alın. 

3. Hamuru elinizle kare şeklinde açın. Tere yağını hamurun ortasına koyarak zarf şeklinde katların. Sonra hamuru uzunlamasına elinizle hafif bastırarak yayın. Üçe katlayın. 


4. Üçe katlanmış hamuru 15 dakika dinlenmeye bırakın. 

5. Hamurdan 10cm-15cm-15cm ebatlarında üçgenler açın. Hafifçe  soğuk su ile nemlendirin. Tabandan başlayarak rulo halinde bükmeye başlayın. Kolay olması için, 1.turda 1 parmağınızı, 2.turda 2 parmağınızı, 3.turda 3 parmağınızı hamurun arasına koyarak 4 veya 5 kata kadar devam edebilirsiniz. 

6. Hazırladığınız kruasanların üzerine yumurta sarısı sürerek 1 saat dinlenmeye bırakın. 

7. 200 derecelik fırında 10-15 dakika - üzeri altın renk alana kadar pişirin. 

Afiyet olsun ! 


































































































































1 yorum:

  1. Ways & Works Consulting is a Top HR Consulting Firms in India. We Provide Best HR solutions to clients around the world. help you to enhance your career best recruitment agencies industry we serve with an aim to provide value aided service to employers Best recruitment agencies . with an in-depth understanding of their requirements. We are working as a perfect bridge between the employer and employee to fulfil their needs by placing the best suitable at place.

    YanıtlaSil