Mavi Badem'li Blog : Fransa’nın meşhur yemekleri

Kahveni Kendin Yap!

twitter

20 Şubat 2020 Perşembe

Fransa’nın meşhur yemekleri


la cuisine française steak tartar ile ilgili görsel sonucu

Bir dili öğrenmek için gramer ve fonetiğin yanı sıra, o dilin kültürünü de öğrenmek gerekmektedir. Olur da bir gün yolunuz Fransa’ya düşerse, denemeniz gereken yemekleri sizler için derledim. 


1.Cassoulet

cassoulet ile ilgili görsel sonucu

Cassoulet (okunuşu-kasule) Fransızların bildiğimiz etli kuru fasulye yemeğine verdikleri isimdir. Ayrıca Fransa’da yiyebileceğiniz en hafif yemeklerden biridir. Eski Fransız bölgesi olan Languedoc-Roussillon yöresine ait cassoulet fasulye, ördek budu ve domuz etinden (farklı şekillerde) hazırlanmaktadır. Kadim zamanlarda Fransız köylülerinin vazgeçilmezi olan bu yemek günümüzde Fransa’da aileler bir araya geldiğinde pişirilmektedir.

2. Tartiflette

 Tartiflette ile ilgili görsel sonucu
Savoie bölgesine ait olan Tartiflette (okunuşu tağtiflet) patates, domuz pastırması, reblochon peyniri ve soğandan hazırlanmakta olup genelde yeşil salata eşliğinde servis edilmektedir.

3. Coq au Vin

 Coq au Vin ile ilgili görsel sonucu
Coq au vin (okunuşu kok o ven) Fransız mutfağının yöresel yemeğidir. Bu yemeği pişirmek için parçalara ayrılmış ve kırmızı şarapta pişirilmiş horoz, soğan, havuç, yeşillik ve mantar gerekmektedir.

4.Pot au feu

Pot au feu ile ilgili görsel sonucu

Bu yemek Fransız mutfağının en kolay hazırlanan yemeklerinden sayılır. İstediğiniz sebzeleri ve bir parça eti çok kısık ateşte su ilave ederek haşlamanız bu lezzetli Fransız yemeğini pişirmeniz için yeterli olacaktır.

5. Quiche Lorraine

 Quiche Lorraine ile ilgili görsel sonucu
Fransa’nın Kuzeydoğusunda bulunan Lorraine bölgesine ait Quiche Lorraine (okunuşu kiş loren) Madeleines kekleri, bergamot ve sarı erikten hazırlanmaktadır. Domuz pastırması ve Lorraine bölgesine has migaine adı verilen özel krema ile süslenen bu kiş soğuk başlangıçlar için idealdir.

6.Steak Tartare

Steak Tartare ile ilgili görsel sonucu

Pek çok kişinin ilgisini çekmese de Steak Tartare (okunuşu steyk tartar) Fransız Gastronomisinde kendini dünyaca ünlü gourmet’lere sevdirmiştir. Hazırlanışı kolay ve aşırı lezzetli bu yemek için gereken malzemeler: taze ve kaliteli biftek kıyma, kapari, çiğ yumurta ve baharatlar.

7.Crêpe

 Crêpe ile ilgili görsel sonucu
Krep Fransa’nın Bretonya bölgesine has bir lezzettir. İyi bir elma şarabı eşliğinde sunulan krep tuzlu veya şekerli olarak pişirilmektedir. Krep turistler tarafından Fransa’nın sembolü olarak da bilinmektedir.

8.Huîtres

Huîtres ile ilgili görsel sonucu

Marennes-Oléron havuzlarında yetiştirilen istiridyeler (okunuşu üitr) yıl sonu bayramlarında en çok tüketilen deniz ürünüdür. Fransız gastronomisi bu kabuklu deniz ürünleri olmadan hayal bile edilemez!

9.Bœuf bourguignon

Bœuf bourguignon ile ilgili görsel sonucu

Boeuf bourguignon (okunuşu böf burgiynon) Fransa’nın en meşhur ve lezzetli yemeğidir. Bourgogne şarabında kısık ateşte pişirilen biftek çeşitli taze garnitür, yeşillik, sebze eşliğinde servis edilmektedir.

10. Carbonnade flamande

 Carbonnade flamande ile ilgili görsel sonucu
Fransa’nın kuzeyinde Belçika yakınlarında Carbonnade flamande (okunuşu karbonad flamand) meşhur yemeklerden sayılır. Sarı buğday birasında kısık ateşte pişirilen ete son olarak ilave edilen hardallı yöresel ekmek ayrı bir lezzet katmaktadır.

11.Raclette

 Raclette repas ile ilgili görsel sonucu
Raclette (okunuşu raklet veya ğaklet) İsviçre’den Savoie’ya getirilmiş kendi ismiyle bilinen peynirden hazırlanan lezzetli bir yemektir. Eskiden ahşap fırınlarda, günümüzde ise elektrikli özel tavalarda eritilen Raclette peyniri patates, kornişon, şarküteri ve soğan eşliğinde sunulmaktadır. Genelde kış aylarında yenilmektedir.

12. Fondue savoyarde

Fondue savoyarde ile ilgili görsel sonucu

Kış aylarında midenizi şenlendirecek dost canlısı Fondue savoyarde (okunuşu fondü savuayard) 3 çeşit peynirin (beaufort, compté, emmental) eritilmesi ve beyaz şarap ilave edilmesiyle hazırlanmaktadır. Ekmekten küçük parçalar kopartılarak bandırılan bu lezzet uzun süre damağınızdan gitmeyecektir.

13.Choucroute

 Choucroute ile ilgili görsel sonucu
Aslen Çin yemeği olan Choucroute (okunuşu şukrut) Hun’lar tarafından Avusturya’ya, oradan da Alsace’a getirilmiş ve günümüzde bölgenin yöresel yemeklerinin başında gelmektedir. Mayalanmış lahananın patates, domuz pastırması ve çeşitli sosis çeşitleriyle sunumu olan bu yemek Alsace’a gelen turistlerin gözdesidir.

14. Soufflé au fromage

 Soufflé au fromage ile ilgili görsel sonucu
Klasik fakat yapımı bir o kadar karmaşıktır peynirli sufle’nin. Başarılı bir peynirli sufle elde etmek için pişme süresi ve fırının derecesi büyük önem taşımaktadır. Bir kaç derece yüksek fırın felaket sonla bitebilir 🙂 Bu pişirme derecesi limonlu ve çikolatalı sufleler için de geçerlidir.


Not: Fransız mutfağı denildiğinde akla gelen kaz ciğeri (fuagra-fois gras) ve kurbağa bacağı gibi yemekler de turistler tarafından ilgi görmektedir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder