Bir dili öğrenmek için gramer ve fonetiğin yanı sıra, o
dilin kültürünü de öğrenmek gerekmektedir. Olur da bir gün yolunuz Fransa’ya
düşerse, denemeniz gereken yemekleri sizler için derledim.
1.Cassoulet
Cassoulet (okunuşu-kasule) Fransızların bildiğimiz etli kuru
fasulye yemeğine verdikleri isimdir. Ayrıca Fransa’da yiyebileceğiniz en hafif
yemeklerden biridir. Eski Fransız bölgesi olan Languedoc-Roussillon yöresine
ait cassoulet fasulye, ördek budu ve domuz etinden (farklı şekillerde)
hazırlanmaktadır. Kadim zamanlarda Fransız köylülerinin vazgeçilmezi olan bu
yemek günümüzde Fransa’da aileler bir araya geldiğinde pişirilmektedir.
2. Tartiflette
Savoie bölgesine ait olan Tartiflette (okunuşu tağtiflet)
patates, domuz pastırması, reblochon peyniri ve soğandan hazırlanmakta olup
genelde yeşil salata eşliğinde servis edilmektedir.
3. Coq au Vin
Coq au vin (okunuşu kok o ven) Fransız mutfağının yöresel
yemeğidir. Bu yemeği pişirmek için parçalara ayrılmış ve kırmızı şarapta
pişirilmiş horoz, soğan, havuç, yeşillik ve mantar gerekmektedir.
4.Pot au feu
Bu yemek Fransız mutfağının en kolay hazırlanan
yemeklerinden sayılır. İstediğiniz sebzeleri ve bir parça eti çok kısık ateşte
su ilave ederek haşlamanız bu lezzetli Fransız yemeğini pişirmeniz için yeterli
olacaktır.
5. Quiche Lorraine
Fransa’nın Kuzeydoğusunda bulunan Lorraine bölgesine ait
Quiche Lorraine (okunuşu kiş loren) Madeleines kekleri, bergamot ve sarı
erikten hazırlanmaktadır. Domuz pastırması ve Lorraine bölgesine has migaine
adı verilen özel krema ile süslenen bu kiş soğuk başlangıçlar için idealdir.
6.Steak Tartare
Pek çok kişinin ilgisini çekmese de Steak Tartare (okunuşu
steyk tartar) Fransız Gastronomisinde kendini dünyaca ünlü gourmet’lere
sevdirmiştir. Hazırlanışı kolay ve aşırı lezzetli bu yemek için gereken
malzemeler: taze ve kaliteli biftek kıyma, kapari, çiğ yumurta ve baharatlar.
7.Crêpe
Krep Fransa’nın Bretonya bölgesine has bir lezzettir. İyi
bir elma şarabı eşliğinde sunulan krep tuzlu veya şekerli olarak
pişirilmektedir. Krep turistler tarafından Fransa’nın sembolü olarak da
bilinmektedir.
8.Huîtres
Marennes-Oléron havuzlarında yetiştirilen istiridyeler
(okunuşu üitr) yıl sonu bayramlarında en çok tüketilen deniz ürünüdür. Fransız
gastronomisi bu kabuklu deniz ürünleri olmadan hayal bile edilemez!
9.Bœuf bourguignon
Boeuf bourguignon (okunuşu böf burgiynon) Fransa’nın en
meşhur ve lezzetli yemeğidir. Bourgogne şarabında kısık ateşte pişirilen biftek
çeşitli taze garnitür, yeşillik, sebze eşliğinde servis edilmektedir.
10. Carbonnade flamande
Fransa’nın kuzeyinde Belçika yakınlarında Carbonnade
flamande (okunuşu karbonad flamand) meşhur yemeklerden sayılır. Sarı buğday
birasında kısık ateşte pişirilen ete son olarak ilave edilen hardallı yöresel
ekmek ayrı bir lezzet katmaktadır.
11.Raclette
Raclette (okunuşu raklet veya ğaklet) İsviçre’den Savoie’ya
getirilmiş kendi ismiyle bilinen peynirden hazırlanan lezzetli bir yemektir.
Eskiden ahşap fırınlarda, günümüzde ise elektrikli özel tavalarda eritilen
Raclette peyniri patates, kornişon, şarküteri ve soğan eşliğinde sunulmaktadır.
Genelde kış aylarında yenilmektedir.
12. Fondue savoyarde
Kış aylarında midenizi şenlendirecek dost canlısı Fondue
savoyarde (okunuşu fondü savuayard) 3 çeşit peynirin (beaufort, compté,
emmental) eritilmesi ve beyaz şarap ilave edilmesiyle hazırlanmaktadır.
Ekmekten küçük parçalar kopartılarak bandırılan bu lezzet uzun süre
damağınızdan gitmeyecektir.
13.Choucroute
Aslen Çin yemeği olan Choucroute (okunuşu şukrut) Hun’lar
tarafından Avusturya’ya, oradan da Alsace’a getirilmiş ve günümüzde bölgenin
yöresel yemeklerinin başında gelmektedir. Mayalanmış lahananın patates, domuz
pastırması ve çeşitli sosis çeşitleriyle sunumu olan bu yemek Alsace’a gelen
turistlerin gözdesidir.
14. Soufflé au fromage
Klasik fakat yapımı bir o kadar karmaşıktır peynirli
sufle’nin. Başarılı bir peynirli sufle elde etmek için pişme süresi ve fırının
derecesi büyük önem taşımaktadır. Bir kaç derece yüksek fırın felaket sonla
bitebilir 🙂 Bu pişirme derecesi limonlu ve çikolatalı
sufleler için de geçerlidir.
Not: Fransız mutfağı denildiğinde akla gelen kaz ciğeri
(fuagra-fois gras) ve kurbağa bacağı gibi yemekler de turistler tarafından ilgi
görmektedir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder