Mavi Badem'li Blog : Dünya’nın ilk restoranı

Kahveni Kendin Yap!

twitter

27 Şubat 2020 Perşembe

Dünya’nın ilk restoranı


Bu görselin boş bir alt özelliği var; dosya ismi: dc3bcnyada-ilk-restoran.jpg

Karton üzerinde fiyat ve yemek menüsü yazılı mekandır dünyanın ilk restoranı.  ‘Restaurant’ sözü XII yüzyılda ‘restaurer’(durumunu iyileştirmek, ayakta tutmak) anlamı taşıyan bir fiilden türemiştir.

XVI yüzyılın başlarında bu söz yiyecekler ile bağdaştırılarak ‘canlandırıcı yiyecek’ gibi,  XVII yüzyılın ortalarında ise ‘konsantre et suyundan hazırlanmış canlandırıcı bulyon’ anlamında kullanılmaya başladı. Günümüzde ‘restaurant’ Fransa'nın Güney'inde yapılan 400 gramlık ekmeklere de denilir. 


Eski Restoranların tarihçesi


Yanında fiyatları yazan, kağıt üzerinde sabit bir menü ile yiyecek ve içecek servisi yapılan mekanlar ‘restaurant’ sözü keşfedilmeden çok çok önce kurulmuştu.

Hōshi Ryokan 717 senesinde dünyada ilk küçük yemekhanesini kurdu. 

803-807 yıllarında kurulmuş ve bugün de bir otel olarak faaliyet gösteren Stiftskeller St. Peter muhtemelen dünyanın en eski ve gerçek anlamda restoran gibi faaliyet gösteren bir işletmesi olmuştur

1270'de kurulan L'Hostellerie de la Croix d'Or Fransanın en eski restoranlarından biri gibi tarihe ismini yazdırmış ve günümüzde pansiyon olarak hizmet vermektedir.

Oxford tarihçisi Carolin C.Young’a göre 1450'da Türkiye ve Mısırda da küçük kafeler kurulmuştur. Bu çeşit kafeler yavaş yavaş Avrupa'ya (Venedik, Viyana vb), ve 1650 yılına kadar Marsel, Lion, Paris ve Oxford gibi büyük şehirlere kadar yayılmış ve geliştirilmiştir.

1686'da kurulan Café Procope dünyanın ilk modern restoranı olmuştur. Bu mekanda egzotik yiyeceklerin yanı sıra, desert olarak İtalyan dondurması ve kahve de sunuluyordu. 


Café Procope 1686 ile ilgili görsel sonucu
Café Procope

Fakat 1725 yılında Madrid’de açılan Casa Botin pansiyonunun sahipleri kendilerinin Café Procope’dan daha eski olduklarını iddia etmekteler. Ama Café Procope hiçbir zaman pansiyon olarak faaliyet göstermediğinden ve sadece yiyecek sunduğundan dolayı dünyanın en eski ve ilk modern restoranı adını elinde tutuyor.

İlk modern restoranlar


Dünyada ilk modern restoranın 1765'de Parisin Poulies caddesinde bir bulyon tüccarı tarafından ‘Boulanger’ adlı restoran olduğu iddia edilmektedir. Çünkü bu restoranın ana kapısında şu sözler yazıyordu : ‘Venite ad me, omnes qui stomacho laboratis, et ego restaurabo vos’-Hepiniz bana gelin ! Açlıktan bağıran midelerinizi ben susturacağım. Ve bu mekan ‘restaurant’ sözünün bugünkü anlamında kullanıldığı ilk mekan oldu.

Yumurtalı ve tuzlu tavuk yemeklerinin küçük mermer masalarda servis edildiği ‘Boulanger’'de misafirler seçimlerini karton kağıtlar üzerinde fiyatı ve ismi yazılan menüden ederlermiş.


La Grande Taverne de Londres’ 1782 ile ilgili görsel sonucu
1782'de Konde kralının aşçısı Antoine Beauvilliers Boulanger'i örnek alarak Parisin Richelieu 26 sokağında ‘La Grande Taverne de Londres’ adlı bir mekan açtı.

Bu restoran Paris'in 20 yıl boyunca rakipsiz çalışan yegane restoranı olmuştur. Fakat Fransız devriminden sonra zenginlerin iflas etmesi restoran personelinin işten ayrılmasına ve kendi küçük mekanlarını açmalarına sebep oldu. Bunun sonucu olarak devrimden 30 sene sonra Fransa'da üç binden fazla restoran faaliyet gösteriyordu.









1 yorum:

  1. Ways & Works Consulting is a Top HR Consulting Firms in India. We Provide Best HR solutions to clients around the world. help you to enhance your career best recruitment agencies industry we serve with an aim to provide value aided service to employers Best recruitment agencies . with an in-depth understanding of their requirements. We are working as a perfect bridge between the employer and employee to fulfil their needs by placing the best suitable at place.

    YanıtlaSil