Mavi Badem'li Blog : Bakü'nün meşhur Kız Kulesi

Kahveni Kendin Yap!

twitter

24 Aralık 2019 Salı

Bakü'nün meşhur Kız Kulesi


Kız Kulesi- Bakü'nün sihirli ve muhteşem mimarlık yapıtıdır. Şehrin girişinde, Hazar'ın koynunda yer alan Kız Kulesi'ne Azerbaycan'da 'Qız Qalası' diyorlar. Yüksekliği 28m. olan Kule'nin 12.Yüzyılda inşa edildiği iddia edilmektedir. Ancak bazı kaynaklar Kulenin kesin ne zaman inşa edildiğinin bilinmediğini göstermektedir. Kız kulesinin giriş duvarı üzerinde Arap alfabesi ile 'Davut'un oğlu Mesut'un kulesidir' yazılı tabela bulunmaktadır.
 Kız Kule'sinin hikayesi

'Qız Qala'sının (Kız Kulesi) inşası ile bağlı bir çok fikir söylenmektedir. Bazı bilim adamları Kulenin gök bilimlerini incelemek için yapıldığını, bazıları da eski Zerdüşt dini üyelerinin yaktıkları ateşi Bakü'nün meşhur rüzgarlarından korumak için Kuleyi kullandıklarını söylemekteler. 

Yerli halk arasındaysa Kız Kule'si ile ilgili çeşitli rivayetler dolaşmaktadır. Bunlardan en meşhuru denizin diğer tarafına geçen sevgilisinin yolunu beklemek için babasından bir kule yaptırmasını isteyen ve uzun zaman kulenin zirvesinden denizdeki sevgilisinin yolunu gözleyen ancak sevgilisi gelmeyince kendini Kule'den atarak intihar eden kadının hikayesidir.

Kız Kulesi Bakü'nün 'İçeri Şeher' denilen tarihi - turistik şehrin tam yanında bulunduğundan turistler Kuleyi ziyaret ettikten sonra etraftaki antika dükkanlarından çeşitli hediyelik eşyalar da ala bilmekteler.

Kuleye yakın Azerbaycan milli yemekleri sunan restoranlar da mevcuttur. Bu restoranlar milli dekoru, aksesuarları ve yemeklerinin lezzetiyle turistleri her zaman hayran bırakmaktadır. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder