Antalya denince akla gelen deniz, kum ve güneştir. Oysa kış, tarih, kültür ve doğa meraklısı Antalyalılar ve turistler için dört gözle beklenen mevsimdir. Yazın havalar aşırı sıcak olduğundan tarihi yerler, müzeler ve doğa gezileri pek az insan tarafından tercih edilmektedir. Ancak havalar hafif serinleyince Antalya'da gezilecek, görülecek yerler, tarihi sit alanları ve doğa yürüyüşlerine start verilmiş olunur.
Antalya Özel Yörük Müzesi
10 seneyi aşkın süredir Antalya'da yaşamaktayım. Bu on senede Antalya'da gezilecek yerleri henüz bitiremedim :) Genelde Kasım sonu ve Mart başlarına kadar izinli günlerimizi Antalya'nın tarihi ve kültürel yerlerini ziyaret etmekle geçirmekteyiz.
Bugün de Antalya'nın Manavgat İlçesine bağlı Evren mahallesinde bulunan Özel Yörük Müzesini gezdik.
Nasıl gidilir?
Antalya'dan müzeye arabanızla yaklaşık 1 saatte varmak mümkündür. Ayrıca Doğu Garajından köye kadar her 20 dakikada bir hizmet veren dolmuşlar bulunmaktadır.
Müze Ücreti ne kadardır?
Müzeye giriş ücretsizdir.
Müze kaç dakikada gezilir?
Müzeye girişte sizi güler yüzlü güvenlik çalışanları ve rehberlik edecek bayan karşılıyor. Müze Tarım, Günlük yaşam, hayvancılık bölümleri ve yörük çadırlarının sergilendiği bahçeden ibarettir.
Kış aylarında turist sayısı az olduğundan müzeyi 30-45 dakikada gezmek mümkündür.
Özel Yörük Müzesi Hakkında
Yaklaşık 4000 m²’lik bir alana kurulan Özel Yörük Müzesi’nde ayrıca Yörük yaşantısını, gelenek ve göreneklerini ziyaretçilere iyi bir şekilde tanıtmak ve müzenin açık hava sergilerini daha anlaşılır kılmak için heykellerle canlandırmalar yapılmıştır.
Yörük göçü, hayvancılık ve Yörük kültürünün önemli bir eğlencesi olan yağlı güreş sporu heykellerle ziyaretçilere tanıtılmaktadır.
Ayrıca müzenin açık hava sergi alanında 3 tip Yörük çadırı ziyaretçiler tarafından izlenebilmektedir.
Yörükler hakkında kısa bilgi
Teke Sancağı olarak bilinen Antalya 1207 yılında Türk hâkimiyetine girdi ve bu tarihten itibaren belirli aralıklarla yöreye gelen Yörüklerin yerleşimine sahne oldu.
Yörükler, Akdeniz sahil şeridinde kışlayıp Torosların yüksek düzlüklerinde yaylarken hayvancılığın yanı sıra tarımla da uğraştılar. Engebeli ve sarp Torosların doğal geçitlerini göç yolu olarak kullanıp yaylaklarına ulaştılar. Yüzyıllar boyunca Antalya, hummalı hazırlıklardan sonra başlayıp büyük bir düzen içerisinde kışlak, yaylak ve güzlek arasında dönüşümlü olarak devam eden Yörük göçüne tanıklık etti. Yörük kültürünü kendi kültürünün en önemli bileşeni yaptı.
Antalya’nın önemli kültürel değeri olan Yörük kültürü zamanın yıpratıcı etkisine karşı koyup hala varlığını devam ettirse de bu kültürü yaşayanların sayısı günden güne azaldı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder