Nevruz bayramı denildiğinde akla ilk gelen tabiki de Şekerbura oluyor. Yapımı biraz zahmetli olsa da, Azerbaycan kadınlarının büyük bir aşkla, heyecanla ve tutkuyla yaptıkları Şekerbura Nevruz sofralarının sembolü haline gelmiştir.
Ayrıca Şekerbura pişirmek bir nevi sosyalleşme anlamı da taşıyor. Şöyle ki, Nevruza 1 hafta kala komşu kadınlar, eltiler, görümceler ve baldızlar bir birilerinin evinde toplanıp, şekerbura pişirmekte yardımlaşıyorlar. Ve çok eğlenceli bir şekerbura yapımı geçiyor.
Şekerbura'nın orjinalliğini bozmadan pişirmek istiyorsanız, ilk önce 'Maggaş' temin etmelisiniz. Azerbaycan'dan tanıdıklarınız varsa, söyleyin getirsin, yoksa da alternatif bir şeyler bulmaya çalışın.
- 1kg Un
- 3 adet Yumurta
- 250gr.Tereyağı
- 1 bardak Süt
- 2 yemek kaşığı süzme yoğurt
- 1/2 çay kaşığı kabartma tozu
İçlik için:
- 500gr.Fındık İçi (kavrulmuş)
- 500gr.Toz Şeker
- 1 çay kaşığı kaküle
Şekerbura Hamurunun Yapımı:
- Sütü tencerede ılık olacak şekilde ısıtıyoruz;
- Tereyağını eritiyoruz;
- Hamur kabartma tozunu 2 -3 çay kaşığı ılık sütle karıştırıp 5-10 dakika bekletiyoruz (köpüklenecektir);
-Unu derin bir kapa alıp ortasına yumurta, kabartma tozu,süt, yağ ve süzme yoğurdu ilave edip hamur yoğuruyoruz.
-Hamurun üzerine poşet örtüp, güzelce havluya sarıp sıcak bir yerde 1 saat dinlendiriyoruz.
İçlik Hazırlamak İçin:
Kabartma tozu ilik sütle karışınca köpükleniyor |
Mutfak havlusunu tezgaha serip sıcak fındıkları üzerine serin ve havluyu kapatıp fındıkları ovalayın. Böylece kabukları kolay çıkmış olacak. Fındıklar illa da bembeyaz olmasına gerek yok, kabukları çıktığı kadar yapın.
Hazır kavrulmuş fındık aldıysanız işiniz daha kolaydır :)
- Fındıkları blender veya kıyma makinesinden geçirin.
- 5-10 adet kakuleyi kavurun ve sonra iyice ezip kabuklarını çıkarın ve toz haline getirin
-Şeker ve kakuleyi toz haline getirdiğiniz fındığa ekleyin.
İçlik Hazır :)
Gelelim Şekerbura'nın son yapım aşamasına!
1 saat dinlenen hamurumuzdan 10 adet ceviz büyüklüğünde bezeler hazırlıyoruz (hamurun kurumaması için 10 adeti hazırlayın sonra tekrar 10 adet koparın).
- Sonra bezeleri 10 sm kalınlıkta açıyoruz.
- Açtığımız bezeyi avcumuza alıp içersine 1,5 çay kaşığı fındıklı içten koyuyoruz. İçini doldururken şekerin hamurun kenarlarına değmemesine özen gösterin. Aksi takdirde hamur kapanmaz veya pişerken açılabilir.
- İçini doldurduğumuz hamurun kenarlarını güzelce elimizle birbirine yapıştırıyoruz
- Hamurun kenarlarını zigzag veya tırtıl şeklinde katlıyoruz. (video'da izleye bilirsiniz)
- Son olarak şekerburamızı makkaşla süslüyoruz.
Tüm şekerburalar hazır olduktan sonra 170-180 derecelik fırında 20-25 dakika pişiriyoruz.
Şekerburalar asla kızarmamalıdır! Beyaz kalmalılar!
Serin ve kapalı yerde saklamanızı tavsiye ediyorum
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder