Mavi Badem'li Blog : Sarımsak aşk'ı

Kahveni Kendin Yap!

twitter

23 Ekim 2014 Perşembe

Sarımsak aşk'ı

Sarımsaklı ekmek, sarımsaklı patates, güneşte marine edilmiş sarımsak, sarımsaklı çips, sarımsaklı peynir...say say bitmez Rusya'dakı sarımsaklı ürünler. Bayılıyor Ruslar sarımsağa!

Rusya'ya ilk geldiğimizde bizi hava limanından almağa gelen şoför sabahın beşinde leş gibi sarımsak kokuyordu. Olur böyle şeyler dedik, belki de hafta sonudur diye yemiştir, düşündük. Konaklayacağımız otelin resepsiyondakı bakımlı güzel kız da ağzını açar açmaz sarımsak kokusu bizi resmen duvara doğru itti.
Bu gece sarımsak kokanların hepsinin suçlusu hafta sonudur diye geçiştirdik. 

Ertesi gün bu 'muhteşem' kokunun suçlusu hafta sonu olmadığını anladık ve bu kokuyu kabul ederek hatta severek yaşamağı öyrenmeliyiz dedik. 

Rusya'da çalıştığı yerden asılı olmayarak, çocuktan yaşlıya, güzelden çirkine herkes sarımsak yer. Hayat tarzı olmuş sarımsak yemek. Sarımsaksız hayat düşünemiyor Ruslar. Rus mutfağında bir tek tatlılara sarımsak konulmuyor (belki de konuluyordur haberim yok). 

Hatta koku makineleri satan firmaların test için teklif ettikleri kokular arasında da bulabilirsiniz bu 'sihirli' sarımsak kokusunu. 

Şimdi gelelim Rusların sarımsağa olan aşklarının nedenine. Bildiğiniz üzere Rusya'da kışlar aşırı soğuk ve yazlar sıcak ve kuru geçer. Vücudun hava şartlarına dayana bilmesi için ya kaliteli ve güclü yiyecekler yiyeceksiniz ya da sarımsak gibi ucuz fakat çok faydalı gıdalar tüketeceksiniz. Rusya'da hayat şartları pek yüksek olmadığından Ruslar ikinciyi seçmek zorunda kalıyorlar. Yani günde en az bir-iki diş sarımsak yerler.

Konu sarımsaktan açılmışken sizinle bir kaç kolay sarımsaklı tarif de paylaşmak isterim: 

  1. Ekmeği dilimleyin. Üzerine tereyağı ve rendelenmiş sarımsak sürün. Fırınlayıb sıcak sıcak yiyin!
  2. Patatesleri soyun. Fırın torbasına koyun (yada fırın torbası olmadan fırın tepsisine dizin) ve üzerine rendelenmiş bol sarımsak, tereyağı, tuz, karabiber ve kuru nane ileve edin. Fırınlayın ve patatesler yumuşayınca lezzetle yiyin!
P.S. Sarımsaklı tatlı tarifi bulursam mutlaka paylaşacağım :)







Hiç yorum yok:

Yorum Gönder