Mavi Badem'li Blog : Arnavutların meşhur Laknuru

Kahveni Kendin Yap!

twitter

11 Ekim 2014 Cumartesi

Arnavutların meşhur Laknuru

Arnavut mutfağı, birçok Akdeniz ve Balkan milletinde olduğu gibi, tarih boyunca oldukça etkilenmiştir. Değişik dönemlerde, Arnavutluk toprakları Yunanistan,İtalya ve Osmanlı İmparatorluğu tarafından işgal edilmiş, ve her biri Arnavut mutfağına kendi kültürünün etkilerini bırakmıştır. Arnavutların temel öğünü kahvaltıdır, genelde domatesli salatalıklı yeşil biberli zeytinli ve zeytin yağlı sirkeli tuzlu, sebze salatası yenir.
Arnavut mutfağının vazgeçilmezlerinden olan Laknuru yapmak da yemek de bir ayrı hazdır. İşte Kaynanamın meşhur böreği Laknurun hazırlanışı:


Malzeme:
Hamur için:
500gr.un
15gr.yaş maya
tuz
su

Harç için:
1kg.ıspanak
1 adet kuru soğan
250 gr. lor peyniri yahut rendelenmiş herhangi bir peynir

Yapılışı:
Yaş mayayı ılık suyla eritin. Unu eledikten sonra maya, tuz ve ılık suyu da ekleyip kulak memesi kıvamında hamur yoğurun. Hamurun üstünü örtüp 15-20 dakika dinlenmeye birakın.
Hamur dinlenirken, ıspanakları güzelce yıkayıb, süzün ve çok da küçük olmayacak şekilde doğrayın. Kuru soğanı rendeleyip ıspanağa karıştırın. Arzu ettiğiniz kadar tuz ilave edin.


Hamurdan elma büyüklüğünde bezeler ayırıp ince şekilde açın. Bu hamurdan 8 adet beze elde etmeniz lazım.
Açtığınız bezelerı fırın tepsisinin kenarlarını aşacak şekilde yerleşdirin ve her kattan sonra üzerine yağ gezdirin ve kenar kısımlarına peynir serpiştirin.
Katlar bittikten sonra (bir tanesini üstü için saklayın) ıspanakları tepsinin tam ortasına koyun ve son yufkayı ile hamurun üstünü tamamen kapatın ve hamurun sarkan kenarlarını hamurun üzerine doğru kıvırın. (Arnavut böreği Laknur adlı albümde göre bilirsiniz)
Fırına vermeden önce üzerine yağ sürün ve 10-15 dakika daha dinlendirin.
Sonra üstü kızarana kadar fırınlayın.
Laknur hazır! Afiyet olsun:)

P.S. Laknur büyük tepside masaya konulur ve el ile koparılarak ortasındakı ıspanağa bandırılarak yenir. Yanında ayran, çay, komposto ve karpuz da suna bilirsiniz.

Afiyet olsun!


















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder