Mavi Badem'li Blog : Kız kapısı-şah kapısı-Azeri düğün gelenekleri

Kahveni Kendin Yap!

twitter

3 Ekim 2014 Cuma

Kız kapısı-şah kapısı-Azeri düğün gelenekleri

Son zamanlarda yaygın bir hal alan Azeriler ile yabancı vatandaşların, özellikle T.C. vatandaşlarının evliliği Azeri düğün geleneklerinin ufak tefek değişimlere uğramasına sebep olmuştur. Bu tür evliliklerde, genellikle daha kolay ve az masraflı olması için Azeri düğün geleneklerine pek sadık kalınmaz.
(Düğün geleneklerine sadık kalınırsa, damatın annesi ve babası önce kızı istemeye gelmeli ve kızın anne babası biz düşünelim demeli, eger kızın anne babası razılar ise bu sefer tekrar damatın anne babası kızı istemeye gelmeli fakat bu kez aile büyüklerinin önünde. İki kez kız isteme töreninden sonra nişan töreni olmalı, daha sonra kız düğünü ve daha sonra da erkek düğünü. Arada bayramlara denk gelinirse hediyeler ve takılar getirilmeli. Anlayacağınız Azeri düğün geleneklerine sadık kalmak isteyenlerin Forbes dergisinin kapağında yer almaları gerekiyor :) .

Size sadece modern Azeri düğünlerinden bahsedeceğim. Kız isteme adeti tüm müslüman ve Türk devletlerinde olduğu gibi Azeriler için de çok önem taşımakta. Kızı istedikten sonra Bakü'deki 'şadlıq saray'larının (düğün salonu) birinde düğün töreni düzenleyebilirsiniz. Düğün salonlarında yemek, müzisyenler, video ve foto fiyatları da dahil olmak üzere kişibaşı fiyatlar 30-65 manat arası değişmektedir. 

Açık havada düğün yapmak isteyenler Aysberq Hotel'de 45 veya 65 manatlık menü seçerek ekstra video, foto ve müzisyen ücreti de ödeyerek düğünlerini deniz kıyısında, havuz başında yahut kocaman pencerelerı denize açılan restorantlarından birinde organize edebilirler.

Gelinlik elbisesi kiralamak isteyenler bütcelerine uygun olarak şehir merkezindeki Çağteks veya diger ünlü mağazalardan 150-1500 manata, Laçın Ticaret Merkezinden, Halklar Dostluğu AVM'den veya Sederek Ticaret Merkezinden 150-300 manata kiralayabilirler.

Saç ve makiyaj en ucuz salonlarda 250 manat, en pahalı salonlarda ise 500-600 manat arasında değişiyor.

Gelin arabasını 150 manatdan 250 manata kadar kiralayabilirsiniz. Genellikle düğün salonlarının çalıştıkları gelin arabaları vardır.  

Azeri düğünleri yemekli oluyor ve masalarda sadece kuş sütü eksik olur desem, yanılmam. 

Azeriler düğünlerinde geline ve damata takı takmazlar. Sadece para yazdırıyorlar. Misafirlerin durumuna göre deyişen bu para 100 ila 300 manat arasında değişebiliyor.  

Düğünler genellikle saat 18:00'da başlar ve misafirler yerlerini aldıktan sonra 'Vağzalı' havası ile gelinle damat salona teşrif ediyorlar. Gelin masasının önündeki şampanyaları patlattıktan sonra çiftler şampanya içer ve kendi seçtikleri şarkı ile ilk danslarını ederler. Daha sonra düğünde önceden tayin edilmiş Tamada, yani düğün sunucusu önce gelinle damatın anne babasını, ilerleyen dakikalarda ise yakın akrabaları ve dostları dileklerini sunmaları için sahneye davet eder. Hayır duasını ve en güzel dileklerini yeni evlenenlere sunan misafirler müzisyenlere bahşiş vererek istedikleri şarkıları sipariş ederek dans ederler. 

Yemeklerin şahı adlandırılan Pilav Azeri mutfağında büyük saygı ve değere sahiptir. Bu yüzden düğünün sonunda milli kostümlü ve Azeri milli musiqisi sedaları altında iki rakkas dans ederek pilavi salona getiriyorlar. Gelinle damatın masasının önünde ellerinde pilav tepsisi dans ederek pilavı masaya bırakıyorlar ve damatın bahşiş vermesini bekliyorlar.  

Pilav seremonisinden sonra pasta kesiliyor ve romantik müzik eşliğinde gelinle damat salonu terk ediyorlar. Düğünler genellikle 22:00 ila 23:00 arasında bitiyor.

P.S. Türk vatandaşları ile evlenen Azerilere gereken evraklar: Azeri vatandaşı Azerbaycan Adalet Bakanlığından (Ədliyyə Nazirliyinin Qeydiyyat və notariat baş idarəsi-Azərbaycan Respublikası, Bakı şəhəri AZ1007, Azadlıq prospekti 72) bekarlık belgesi almalı ve 1 Nolu noterlikte türkce apostilli çevirisini yaptırmalı. Bakanlıktan alacağınız evrak için yaklaşık 1 ay, apostil için ise 15 gün beklemeniz gerekebilir. Ayrıca doğum belgesinin (doğum haqqında şehadetname) türkce çevirisi, nüfus cüzdanının çevirisi ve Türkiyede akdeniz anemisi testi yaptırmanız gerekmektedir. 

Herkese hayırlı uğurlu olsun!  









2 yorum:

  1. Çok güzel bir paylaşım olmuş. Teşekkürler.konya düğün salonları olarak iyi çalışmalar dilerim.

    YanıtlaSil
  2. Peki herşey guzel bizim adetlerimize yakin amma velakin duğunde takilan takilar erkek rarafinda kaliyor dimi umarim oyledir

    YanıtlaSil