Kahvaltı deyip geçmeyin, lütfen! Türk kahvaltısı öyle kahvenin altını falan doldurmak için değil de, tam tersi kahveden önce midemizi bi güzelce doldurup üstünden bir Türk kahvesi içilen öğündür.
Peki Türk kahvaltısında ne yeriz, ne içeriz?
Önce bir güzelce çay demleriz. Şöyle tavşan kanı, kıpkırmızı, Azeriler demişken 'horoz bibiği' bir çay!
Şu 'tavşan kanı' çayımızı demlemek için ilk önce 2-3 kaşık çayı demliğimize koyar, güzelce yıkar ve daha sonra demliği çaydanlığın üstüne koyup suyun kaynamasını bekleriz. Çaydanlık kaynadıktan sonra demliğimize harıl- harıl kaynayan sudan koyup tekrar çaydanlığı doldurur ve demliği yine çaydanlığın üzerine koyarız. Güzel türk çayı elde etmek isteyenler 15-20 dakika çaylarını demlendirmelidirler.
Çay demeleme seremonisinden sonra soframıza siyah, yeşil zeytinler, beyaz peynir ve kaşarlarımızı koyarız.
Domates ve salatalıklarımızı bi güzelce yıkar ve güzelce doğrarız.
Ev yapımı reçeller Türk kahvaltısının vazgeçilmez tatları arasında yer alır.
Sucuklu yumurta, pastırma, salam ve haşlanmış yumurtalar Türk insanının kahvaltıda asla vazgeçemediği lezzetlerdendir.
Türkiye'de kahvaltıda sosis pek sevmezler. O yüzden de marketlerde bile çok az sosis çeşitine rastlarız.
Taptaze, buram buram küncüt kokan simitler, sıcacık peynirli poğaçalar, kıtır-kıtır ekmekler de kahvaltı sofralarının ağızda farklı tat bırakan nimetleri arasında yer almaktadır.
Bazıları kahvaltıda közlenmiş domates, biber ve patlıcan da severler.
Türkiye'de genellikle pazar günleri keyifli kahvaltı yapılır ve bu tür kahvaltılar ikindi saatine kadar devam eder.
Kahvaltıdan sonra da tabii ki bol köpüklü kahve ile pazar gazeteleri okunur :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder