Mavi Badem'li Blog : Mucizeli ve yahşi sular diyarı- Nahçıvan!

Kahveni Kendin Yap!

twitter

7 Kasım 2012 Çarşamba

Mucizeli ve yahşi sular diyarı- Nahçıvan!


Ey gönül mülkünün barı Nahçıvan,Ellerin sevgili yari Nahçıvan...


Kadim Azerbaycan toprağı olan Nahçıvan yeryüzünde hayatın başladığı ilk mekanlardan biridir. Azerbaycan halkı bu diyarda kadim ve zengin bir kültür yaratmıştır. Nahçıvan aynı zamanda dünyanın en eski kültür merkezlerindendir...

Nahçıvan sözü Nakçuana/Nakçuan (mucizeli ve yahşi (faydalı) sular diyarı) gibi izah edilmektedir. Diğer kaynaklarda Nahçıvan sözünün ‘Nakşi-Cihan’ yani dünyanın nakışı, dünyanın güzeli sözlerinden yarandığı vurğulanmaktadır.

Nahçıvanın tarihi, coğrafiyası ve kültürü hakkında internet ve kitaplardan bilgi edinebilirsiniz.
Ben size Nahçıvana seyahatınızın daha kolay ve eğlenceli geçmesi için sadece turistik bilgiler ve ipucları vermeği tercih ediyorum.

Nasıl gidilir?

Nahçıvan Azerbaycan Cümhuriyetine bağlı Özerk bir Cümhuriyettir. Nahçıvan'ın, kuzeyi ve doğusu Ermenistan ile, güneyi ve batısı da İran topraklarıyla çevrilmiş olup, batısında yer alan Türkiye ile 9 kilometrelik bir sınırı vardır.

Yapımı 1992’de tamamlanan “Umut Köprüsü”, Nahçıvan’ın dış dünyaya bağlandığı tek nokta.
Türkiye ile sınırlarının kısa olması nedeni ile yolcular genellikle kara yolu ile seyahat etmeği tercih ediyorlar. 

İstanbul ve Iğdır’dan bir çok otobüs firmaları Nahçıvan’a seferler yapmaktalar.

Türk Hava Yolları ile haftada 3 kez Nahçıvana uçuşlar yapılmaktadır ve gidiş-dönüş bilet fiyatları ortalama 500 türk lirası civarındadır.

Nahçıvana diğer hava yolları ile uçuşlar için tıklayın!
Bakü’den Nahçıvana uçuşlar için tıklayın!

Konaklama

Nahçıvan’da Dede Gorgud meydanında bulunan Tabriz Hotel turistlerin en çok tercih ettikleri oteller arasındadır. 13 katlı otel 5 yıldızlıdır ve konforlu bir şekilde dinlenmeniz için mükemmel bir mekandır. Oda fiyatları 85-105 manat arasında değişmektedir. Otel Haydar Aliyev caddesi 17’de bulunmaktadır.

Rahatlıkla dinlene bileceğiniz bir diğer otelse ‘Grand Nahçıvan’ oteldir. Oda fiyatları 75-85 manat civarında olan otelde 28 oda bulunmaktadır. Grand Nahçıvan Nağı Aliyev sokağında bulunur.

Nahçıvanın önemli otellerinden olan Duzdağ Hotel aynı zamanda fiziyoterapi merkezi gibi de faaliyet göstermektedir. Araz nehri manzaralı otelde 100 Standart, 35 Junior Suit, 8VIP Suit, 1 King Suit ve 7 Villa olmak üzere toplam 151 deluxe oda bulunmaktadır. Oda fiyatları 95-115 manat civarındadır.

Otele bağlı olan Duzdağ Astim terapi merkezi mağarası otelden 2 km uzaklıktadır. Detaylı bilgi için tıklayın

Nahçıvan’da konaklaya bileceğiniz diğer oteller oda fiyatı 65-75 manat civarında olan Avtovağzal Hotel ve  oda fiyatları 35-45 arasında olan Hayal Otelidir.

Yeme-İçme


Arzuman köftesi
Taş köfte
Bu antik kenti farklı ve unutulmaz kılan şeylerden biri de mutfağıdır. Nahçıvan’ın lezzetli tatlarını saymakla ve tatmakla bitmez, tükenmez. Her yöresinin ayrı tatları olan Nahçıvan’da yemeniz gereken yemeklerin başında taş köfte ve arzuman küftesi geliyor. Diğer yemeklerden parça ve küfte bozbaş, çölmek pitisi, bozartma, çığırtma, çeşitli kuru meyvelerden ve etle hazırlanmış qarnitürlerle sunulan pilavlar, hamur yemeklerinden erişte, haşıl gibi yemeklerin tadına bakabilirsiniz.

Nahçıvan mutfağı şerbetleri, tatlıları ve reçelleri ile de meşhurdur.

Nahçıvan tatlılarından Ordubad kayğanağı ve baklavası, çeşitli keteler, bükmelerin tadı ağzınızda unutulmaz tatlar bırakacaktır.

Nahçıvan’da mutlaka tadına bakmanız gereken kurutulmuş şeftali yahut armudun içerisine doldurulmuş ufalanmış ceviz, fındık ve şeker tozundan hazırlanmış Alana’dir.

Gezilecek yerler

Şehir içinde ve dışında görmeniz gereken bir çok tarihi abideler mevcuttur. Nahçıvan Özerk Cümhuriyet’inde 1162 tarihi-kültürel abideler bulunmaktadır.


Hüseyn Cavid anıtı


Nuh Peyğamberin mezarı
Gezebileceğiniz yerlerden Gemikaya, Ashabi-Kehf mağarası, Nuh peyğamberin mezarüstü türbesi, Karabağlar ve Mömine Hatun türbeleri, Ordubad şehrindeki Buzhana (XIV), İmamzade Kompleksi (XVI), İsmayıl Han Hamamı, Han Sarayı, Dede Gorgud abidesi ve Hüseyin Cavid anıtı misal gösterebilirim.

Halı tutkunuysanız o zaman sizi Nahçıvan Devlet Halı Müzesine davet ediyorum. Müze’de kilim, sumak, verni, şedde, palaz, cecim gibi halı türlerinin yanısıra kadim erkek ve bayan milli giyimleri, antik eşyalar da bulunmaktadır.

Haydar Aliyev müzesi, Nahçıvan Devlet Tarih müzesi, Celil Memmadguluzade adına edebiyat müzesi de görülebilecek mekanlar arasındadır.

Nahçıvan’da Celil Memmedguluzade adına Devlet Musikili Dram Teatrosu, Nahçıvan Devlet Kukla Teatrosu, Nahçıvan Devlet Çocuk Teatrosu, Şerur ve Ordubad Halk Teatroları da faaliyet göstermektedir. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder