Mavi Badem'li Blog : Gelersen Görersen!

Kahveni Kendin Yap!

twitter

2 Kasım 2012 Cuma

Gelersen Görersen!


Bir şehir hayal edin!

Dağlar ve ormanlarla kaplı, ortasından akan nehrin esrarengiz şırıltısı eşliğinde tarihi gözlerinizin önünde tüm çıplaklıkları ile sergileyen bir şehir.

Sokaklarında  yürüdükce kendinizi kâh hanlar devrinde, kâh modern dünyada hissedeceğiniz,  bugüne kadar gördüğünüz başka şehirlere asla benzemeyen bir şehir.

Evet bu şehir Şeki’nin ta kendisi... 

Azerbaycan’ın en eski şehirlerinden olan Şeki, Bakü’den 370 km uzaklıkta, ülkenin kuzey batısında, Kiş nehrinin sol kıyısında, Büyük Kafkas Dağlarının güneyinde yer alıyor.   

Nasıl gidilir?

Şeki’ye tüm diğer şehirlere olduğu gibi Bakü Beynelhalk Otogarından otobüsler gitmektedir. Otogardan Şekiye sabah 08.10’dan 17.30’a kadar gidişler ve Şekiden Bakü’ye 16.00’dan 23.00’a kadar gelişler mevcuttur. Gidiş ücreti 6 manattır.

Konaklama

Şeki’de konaklamanız için bir çok otel ve pansiyonlar mevcuttur.

Eğer modern tarzlı otel seviyorsanız, o zaman, size şehrin merkezinde bulunan Şeki Saray Hotel’i tavsiye ediyorum.
5 yıldızlı otelde  Single, Queen, Twin, Junior, Executive Luxe ve Prezident odaları olarak toplam 34 oda bulunmaktadır.
Ödeme nakit ve kredi kartlarıyla kabul edilmektedir. Oda fiyatları 80-300 manat arasında değişmektedir.

Tavşan kanı çayınızı yudumlayarak dağın en yüksek tepesinden Şeki’yi seyretmek istiyorsanız o zaman Şeki Panorama Guest House tam size göre bir mekan.  Pansiyon fiyatlarına kahvaltı dahildir ve ücreti ödenmekle diğer öğünleri de sipariş verebilirsiniz. Detaylı bilgi için: (050 622-90-27)

Tarihe yolculuk ederek dinlenmek isteyenleri Yukarı Karvansaray Oteline davet ediyorum. XVIII-XIX yüzyıllara ait,  Yakın ve Orta Doğudan gelen tüccarların dinlenme yeri olan tesiste konforlu odalar bulunmaktadır. Oda fiyatlarına kahvaltı dahildir ve arzu ederseniz ücreti ödenmekle yerli ve Avrupa mutfağından yemekler de sipariş verebilirsiniz. Yukarı Kervansaray M.F.Akundov caddesi 185 adresinde bulunur. 

Doğanın tam ortasında, Kiş nehrinin kıyısında ve eski Alban mabedinin yakınlıgında bulunan Narın Qala Cottage Complex’inde sakin ve huzurlu bir tatil geçireceğinizi eminlikle söyleye bilirim.  

Mutfağı, banyosu, uydu antenli tv’leri bulunan 20 lüks cottage’de günlük fiyatlar 70-110 AZN arasında değişmektedir.  

Narın Qala Cottage Complexe’de aynı zamanda milli yemekleriyle ağzınızda unutulmaz tat bırakacak restoran ve çocuklarınızın eğlenmesi için çocuk oyun meydanı da bulunmaktadır.  

Kalabalıktan uzak, kuş uçmaz, kervan geçmez bir yer arıyorsanız Şeki yakınlarında bulunan Kiş köyünde yer alan Marhal dinlenme tesislerini seçmenizi öneririm.  Mekan kış ve yaz aylarında açıktır. Otelde 1,2,3 kişilik odalar, ‘Dağ koması’ hissesinde 6 kişilik daire (salon, 3 yatak odası, 2 tuvalet ve banyo, bilardo, sauna ve geniş meydan), 2 katlı cottage’de mutfak, sauna, oturma odası ve 2 yatak odası bulunan 4 kişilil 3 daire mevcuttur. Detaylı bilgi için: (+994 177) 6-12-65,  (+994 50) 319-40-40, 329-91-90.

Dinlenmek, spor yapmak, türk hamamında rahatlamak, eğlenmek, lezzetli yemeklerden zevk almak! Tüm bunları bir tek mekanda yapmak istiyorsanız, Şeki İstirahet Sağlamlık Merkezi tam size göre bir mekandır. 

Ne yenilir?


Piti (Şeki mutfağı)

İlk önce Şeki lokantalarındakı fiyatların çok da pahalı olmadığını belirtmek isterim. Yani kişi başı 5-6 manat, belki de daha aşağı fiyatla yemek yiyebilirsiniz.

 Şeki’de turistlerin en çok uğradıkları lokanta Gagarin’dir. Lüks bir lokanta olmamasına rağmen yemeklerinin lezzeti ve muhteşem bir Şeki manzarasına açılır olması burayı turistlerin en çok uğradıkları mekan haline getirmiştir. Lokanta Yukarı Kervansaray otelinin karşısında bulunur.

Şeki mutfağı denince akla gelen ilk yemek Piti olur. Derin saksı kabda ve genellikle firında yapılan bu yemek lezzeti ile ağzınızda unutulmaz bir tat bırakacaktır. Kemiksiz koyun eti, nohut, kuyruk yağı, soğan, kestane, kuru erik, safran, tuz, karabiber ve sumakla yapılan bu yemeği Şeki’deki tüm lokantalarda sipariş edebilirsiniz. Piti soğan, tandır ekmeği, turşu ve yeşilliklerle sunulur.

Piti’nin yanısıra Şeki’de kazan kebabı, kükü, Şeki gürzesi, tava kebab ve çeşitli pilavları denemenizi tavsiye ederim.

Şeki’nin baklavası, helvası ve diğer tatlıları da Piti’si kadar ünlüdür. Şehri dolaşırken en çok rastlayacağınız tatlı dükkanları olucaktır.

Buradakı helvacı dükkanları usta helvacıların adlarını taşımaktadır.

P.S. Şeki mutfağını Bakü’de tatmak isteyenler Narimanov metrosu civarlarında bulunan ‘Şeki’ restoranına uğraya bilirler.

Tarihi abideler

Şeki’ye varır varmaz önünüze çıkan ilk manzaradan buranın ne kadar eski bir şehir olduğunu anlıyacaksınız.
Şehrin girişindeki Cuma mesciti, eski hamamlar, kervansaraylar, han sarayı, mabedler ve eski dekorlu evler sizi birdenbire tarihe yolculuğa götürcektir.

Han Sarayı

Kervansaray

Şeki’deki Han Sarayı dünyanın önemli tarihsel ve kültürel anıtı ve dünya anıtları listesine dahil edilmiş bir abidedir.

Şeki hanlarının yaz sarayı 1761-1762 yıllarında Azerbaycan'da ilk bağımsız hanlığın temelini atan Hacı Çelebi Han'ın torunu Hüseyin Han döneminde inşa edilmiştir. Hüseyin Han aynı zamanda şair olduğu için "Müştag" ismiyle de tanınıyor. Bazı kaynaklarda bu saray "Müştag sarayı" olarak da kulanılmıştır. Kale duvarları ile çevrili olan Han Sarayı ikikatlı olmakla altı odadan, dört koridordan, iki aynalı balkondan oluşuyor.
Bu sarayı diğerlerinden ayıran en büyük özellik inşası sırasında çivi kullanılmamış olması ve duvarlardaki işlemeleridir.

Şeki Han Sarayını çevreleyen ve şehrin en yüksek hissesinde bulunan Şeki kalesi de görülmeğe değer tarihi yerler sırasında. Kale ilk Şeki hanı oaln Hacı Çelebi hanın (1743-1755) hakimiyeti devrinde inşa edilmiştir.
Kiş köyünde bulunan Kiş mabedi Kafkasyanın ilk kiliselerinden sayılır. Burası Şeki’ye gelen turistlerin en çok uğradıkları tarihi mekanlar arasında bulunur. 

Gelersen Görersen kalesini belki ziyaret etmekte zorlana bilirsiniz ama kalenin tarihçesi hakkında kısa bilgi vermek isterdim. Kale Kiş köyünün kuzey doğusunda, Kiş nehrinin kollarından biri olan Damarçın nehrinin sol kıyısında, Karatepe dağının üzerinde bulunur.

1743’de Hacı Çelebi han Şeki’ni bağımsız hanlığa çevirdi ve Nadir şahın ordusu Şeki’ye hücum etti. Nadirin ordusu kaleni uzun zaman abluka altına almasına rağmen Şekililer teslim olmamış ve savaşmışlar.  
Ve bir gün Nadir şah sormuş, o nasıl kaledir ki günlerdir onu alamıyoruz. Bunu duyan şekililerden biri gelersen görersen cevabını vermiş. O günden beri kale Gelersen Görersen adını almıştır.

Pazar meydanı yakınlarında bulunan 1745-1750 yıllarında inşa edilmiş Cuma Mesciti de bugün turistlerin uğradıkları tarihi yerlerdendir. Cami’nin karşısında Hacı Çelebi ve onun yakın sırdaşının kabirleri bulunmaktadır. Cami, minaresi ve eski mezarlık önemli tarihi abideler olarak devlet tarafından korunmaktadır.
Şeki’de Ortaçağa ait hamamlar da vardır. Lakin bunların çoğu dağılarak tarihe karıştığı için sadece bir kaçını görebilirsiniz.

Alış-veriş

Şeki’den ipek şallar, üzerinde şehrin sembolleri olan biblolar, antik eşyalar almanız için Han sarayı civarındakı antikacılara uğramanız yeterlidir. Burada aynı zamanda el işi takılar, halılar, dantelli aksesuarlar ve diğer eşyalar da bulabilirsiniz.
Şeki'de tatlı dükkanı

Helva, baklava ve diğer yöresel tatlılar için şehrin sokaklarındakı helvacılara uğramanızı tavsiye ediyorum. Zaten şehre girdinizden çıkana kadar bu tür dükkanlara rastlayacaksınız.

Ünlü helvacı dükanları ‘Helvacı Mahmut’, ‘Ali Ahmet Helvacı’ ve Helvacı Yahya’dır.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder