Mavi Badem'li Blog : Azeriler neyi nasıl severler?

Kahveni Kendin Yap!

twitter

30 Ekim 2012 Salı

Azeriler neyi nasıl severler?



Azerbaycan mutfağı her ne kadar Türk mutfağına yakın olsa da, bazı yemeklerin yiyiş şekli ve bu yemeklere eşlik eden garnitürleri farklı olabilir.

Azerbaycan’da pilavı süzerek pişirirler. Yani pirinçi tuzlu suda kaynattıktan sonra suyunu süzüb demlendiriyorlar. Bu pilav türk pilavından az kalorili olsa da, yanındakı koyun eti yahut tavuktan hazırlanmış farklı garnitürler size fazla kalori aldırabilir.

Bayramlarda, düğünlerde, doğum günlerinde ve çok değerli misafirleri geldiğinde mutlaka pilav yapar Azerbaycanlılar.

Azeriler yaprak sarmasını etli severler. Pirinçli yaprak sarmasına ‘yalancı dolma’ derler ve bu dolmayı asla misafire sunmazlar.

Azerbaycan’ın milli yemeği olan Küfte Bozbaş (nohutlu, patatesli et yemeği) tandır ekmeği ve soğanla yenir. Ve de mutlaka özel kaselerde sunulur. Bu yemeği Azeriler elle yemeği severler.

Azeriler günün her saatinde çay içerler. Yani öyle beş saati çayı falanı yok oralarda. Sabah kalktın mı çay, öğlen yemekten hemen sonra çay, misafir gittin mi çay...ve çayın yanında da mutlaka reçeller, tatlılar ve limon sunarlar. Türkiye’deki gibi şekerli çayı yalnız sabahları içer Azeriler.

Sabah kahvaltısında peynir, yağ, bal, kaymak, yumurta ve reçel yerler. Kahvaltıda sebze pek sevmez Azeriler.

Balığı narşerabla (özel hazırlanmış yarı ekşi yarı tatlı nar suyu) ile yerler.

Gözlemeği (azerice gutab) etli, işkembeli ve yeşillikli yaparlar. Etli ve işkembeli gözlemeyi yoğurt ve sumakla yerler. Yeşillikli gözlemenin üzerine sadece tere yaği sürerler.

Beyaz ve mayalı ekmekleri severler. Kepekli ve buğday ekmeklerini yeni nesil gençler (zayıf kalmak için) ve şeker hastaları yerler. 

Azeri kadınlarının çoğu ekmeklerini kendileri yaparlar. Şehirli kadınlar fırında, köylü kadınlarsa tandırda. 

Pırasa, kereviz ve ıspanak pek kullanmazlar. Pırasa zaten çok az biliniyor.

Yemeklerinde en çok kullandıkları sebze patates, soğan, biber, domates, keşniş ve dereotudur.  Maydanoz pek sevmezler.

Yazın sulu yemeklerin üzerine ince doğranmış keşniş, kışın kuru nane serperler.

Salataları genellikle dilim şeklinde doğranmış salatalık, domates ve halka şeklinde doğranmış biber ve soğandan yaparlar ve diger salatalarda mayonez severler. En çok yaptıkları salata rus salatası (stoliçnıy salat), mimoza ve diğerleridir. 

En çok kullandıkları baharat kara biber, sumak, sarıkök (hint zerdeçalı) ve kuru nanedir. Ama baharat kullanımı yörelere göre değişmektedir. 

Yemeklerinde mutlaka yazın taze domates, kışın domates sosu kullanırlar.

Helvayı genellikle yas, dini günler ve bir dilek tuttuklarında yaparlar. Azeriler genellikle un helvası severler.
Diğer özel helvaları Semeni helvasıdır. İrmık helvasını çok az yapanlar vardır. Irmıktan ‘sütlü sıyıg’ yaparlar.

Zeytinyağını pek sevmezler.  Soslu yemeklerinde tere yağı, kızartmalarda ayçiçeği yahut mısır yağları kullanarlar.

Yaş pastayı bol kremalı, cevizli, fındıklı ve meyveli severler. Azerbaycan'da pastaya 'tort' denir. 

Şarap’tan çok votka içerler. Ve votkayı sek severler.

Havyarı ekmeğin üzerine tere yaği sürerek yerler. Ve genellikle şekerli çayla yerler.

Ayranı çoğu zaman küçük doğranmış salatalık ve dereotu karıştırarak yaparlar.

Azerilerin ‘dürmek’ adı verdikleri milli sandviçleri de pek lezzetli olur. Dürmek, lavaş ekmeğinin ortasına tere yağı sürülerek üzerine peynir ve keşniş konularak yapilan sandviçtir.   










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder