Mavi Badem'li Blog : Güney incisi, kızılı Lenkeran!

Kahveni Kendin Yap!

twitter

27 Ekim 2012 Cumartesi

Güney incisi, kızılı Lenkeran!


Lenkeran Bakü’den 238 km uzaklıkta, Azerbaycan’ın güney doğusunda, Hazar denizinin kıyısında, Talış dağlarının eteklerinde bulunmaktadır.
Yemyeşil ormanların, zümrüt yeşili sıra dağların, masmavi Hazar’ın Lenkerana kattığı güzelliklerden dolayı buraya ‘Güney incisi, kızılı Lenkeran  adı verilmiştir.



Nasıl gidilir?

Türkiye’den direkt Lenkerana uçmak isteyenler için bir çok hava yolları farklı bölgeler üzerinden uçuşlar yapmaktalar.
Bakü-Lenkeran uçuşları için Azerbaycan Hava Yolları, Onur Air, Türk Hava Yolları yahut Silkway Travel Baku kasalarını ziyaret edebilirsiniz.

Bakü’den Lenkeran’a taksi veya otobusle gitmek isteyenlerin Sumgayıt yolu üzerinde bulunan Bakü Uluslararası Otogarına (azerice Bakı Beynelhalk Avtovağzalı) gitmeleri gerekir. Otobüsle gidiş fiyatı  kişibaşı ortalama 5 manatdır. Taksiyle ise bu fiyat değişmektedir. 

Nerede kalınır?

Lenkeran turistik şehir olduğundan burada konaklamak için otel veya pansiyon bulmanız zor olmayacaktır.

Şehrin tam merkezindeki AB QALA Hotel 50 manattan başlayan fiyatlarla konforlu odalar teklif etmektedir.
Otel aynı zamanda 3 günden fazla kalanlar için 10%, 5 günden fazla kalanlar için 20% ve 10 günden fazla kalanlar için 30% indirimler sunmaktadır.

Palmalife Lenkeran Resort Hotel sizlere twin, deluxe, junior suit, round suit odalarının yanısıra, villalar da teklif ediyor.

Burada aynı zamanda deniz kıyısına yakın mesafede bulunduğu için yöresel balık yemekleri, özellikle, Lenkerana has levengi (ceviz içi ve soğanla doldurulmuş ve tandırda pişirilmiş balık), farklı kuşlardan yapılmış yemekler ve damak tadınıza uyğun bir çok lezzetlerin tadına bakabilirsiniz.

Şah Sarayı oteli de size birbirinden konforlu ve uyğun fiyatlarla odalar teklif etmektedir.  Burada aynı zamanda düğün salonu, restoran, spor salonu ve bilardo klubü de mevcuttur.

Tam şehrin girişinde, Hazarın kıyısında bulunan Qafqaz Sahil Hotel ister yaz, isterse de kış seyahatınızın vazgeçilmez ünvanı olabilir. Otelde bungalowların yanısıra,  konforlu otel odaları da teklif edilmektedir.

Konaklamaktan zevk alacağanız otellerden biri de Han Lenkeran otelidir. Burası aynı zamanda müze ve restoran gibi de faaliyet gösteriyor. 

Otelin tarihi motivlerle dekorasyonu sizi tam anlamıyla kendine hayran bırakacaktır. Milli kostümlerle size hizmet eden personel ise buradakı konaklamınızı daha da cazip kılacaktır. 

Ne yenilir?  

Lenkeran Hazar denizi kıyısında bulunan, orman ve dağlarla kaplı bir şehir olduğu için burada balık ve av kuşlarından hazırlanan yemeklere daha çok önem verilmektedir.

Lenkeranlılar ekmek ve yemeklerini tandırda yapmaktalar. Şehri dolaşırken neredeyse her evin bahçesinde tandır göreceksiniz.

Lenkeran mutfaği denilince akla gelen ilk yemek Levengi olur.

Levengi  ceviz içi ve soğan karışımından oluşan içlikle doldurulmuş balık yahut tavuk yemeğidir. Bu yemek Lenkeran halkı için çok değerlidir.

Levenginin yanısıra Lenkeran’da Lerge plov, Daşma plov, Lobya plov (fasülyeli pilaf), Balık sırdağı (sebzeler eşliğinde izgara balık), Balık kebabı, Kavurma balık, Şor balık (tuzlu balık) ve balık havyarından hazırlanmış Balık kürüsü gibi yemekleri de deneyebilirsiniz. 

Özel olarak Fisincan, Müsemma, Çömlek kebabı, Şami, Cızbız, Küfte bozbaş, Ceviz küküsünün (cevizli omlet) de tadına bakabilirsiniz.

Tatlılardan terhalva, umac helvası, baklava, qendli külçe, semeni helvası, bişi gibi tatlılar yemeğinizin sonunda ağzinizda farklı tat bırakacaktır.

Lenkeran’da mutlaka Lenkeran çayının tadına bakmağı unutmayın. Çünki Lenkeran çayı tüm dünyada meşhurdur ve dünyanın bir çok yerinden turistler buraya sırf çay içmek için gelerler.

Lenkeran çayının kilosu 30 manattan başlayarak 80 manata kadar artmaktadır.

Lenkeran'da mutlaka özel yapılmış feyhoa (egzotik meyve) suyunun da tadına bakmanızı özenle tavsiye ediyorum. Bu tat başka bir yerde asla yok!


Faydalı bilgiler:

  • Müzeler:  Lenkeran Tarih Etnografik Müzesi, Hazi Aslanovun ev müzesi, Dairevi Zindan, Mayak, Şeyh Zahid Türbesi. (Tüm bu abide ve müzeler şehir içinde bulunduğu için bulmakta zorlanmayacaksınız).


  • Lenkeran İstisu Sanatoriyumu (kaplıca) Talış dağlarının eteklerinde, şehirden 12 km uzaklıkta bulunur.


  • Lenkeran çayı almak isteyenler Lenkeran çarşısına yahut yol boyunca dizilmiş sayyar satıcılara uğrayabilirler.

  • Lenkeran’da çeşitli egzotik meyveler bulunmaktadır. Bunun için de Lenkeran pazarına uğramanızı tavsiye ederim.


  • Lenkeran yemeklerinin neredeyse hepsinde sarmısak kullanılır. Çünki nemden oluşan römatizma gibi hastalıklara karşı sarmısak çok etkilidir.


  • Lenkeranlılar farklı lehceyle konuşurlar ama merak etmeyin türkce size istediğiniz her şeyi anlata bilirler.


  • Lenkeran’da her sene Çay festivalı düzenlenmektedir.


  • Lenkeran’da Nineler Folklor Grupu faaliyet göstermektedir.  Lenkeran 2011’de Azerbaycanın Folklor Başkenti seçilmiştir.  


Lenkeran halkı çok misafirperver, sıcakkanlı ve güleryüzlüdür...




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder