1-1,2kg balık
2 adet soğan (küp doğranmış)
3 adet domates (küp doğranmış)
Yarım bardak kuru nane (kış için)
Yarım bardak taze nane (yaz için)
Karabiber (dilediğiniz kadar)
Bir az sıvı yağ
Bir kaç üzüm yaprağı (pişirmek için)
Servis için: ayran yahut karpuz, lavaş
ekmeği
Hazırlanışı
Azerbaycan’ın
Neftçala iline ait olan bu yemeği yapmak için Çapak, Çipura, Alabalık, Gördek
gibi balık çeşitlerini kullanmanız gerekli. Balığınızı güzelce temizledikten ve
içini çıkardıktan sonra, bol tuzda bir kaç gün bekletin. Orta boylu bir balık
için 250-300gr. tuz kullanın.
Sonra balığınızı tuzunu
yıkayıp bol suda bir gün bekletin. Bir kaç kez suyunu değiştirmeyi unutmayın.
Ertesi gün
balığınızı yıkayın ve temiz bir bezin üzerine dizdiğiniz üzüm yapraklarının
ortasına koyun.
Küp doğradığınız
soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra domatesleri de ilave edib
karıştırın ve ateşi kapatın.
Eğer bu yemeği
kışın yapıyorsanız kuru nane, yazın yapıyorsanız taze nane ve karabiber ekleyip
karıştırın.
Elde ettiğiniz
karışımı balığın karnına doldurup balığı iyice bezle sarın. Bu arada bezin
içinde üzüm yaprakları oluyor ve balık aynı zamanda bu yapraklarla da
sarılıyor. Beze iyice düğüm attıktan sonra (bohça halinde gözükecek bezi
kapattıktan sonra), onu buharlı tencereye koyub 15-20 dakika civarında pişirin.
Piştikten sonra
balığı bezden çıkarıp bir tabağa koyun ve sofraya karpuz yahut domates yahut
ayranla verin. Afiyet olsun!
Bu yemek tuzlu
olduğu için Neftçala’da buna Şor balık da denir. Ve yazın sofraların en
vazgeçilmez lezzetlerinden oluyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder