Mavi Badem'li Blog : Balık dolması (veya Şorbalık Dolması)

Kahveni Kendin Yap!

twitter

11 Kasım 2012 Pazar

Balık dolması (veya Şorbalık Dolması)


Malzeme:
1-1,2kg balık
2 adet soğan (küp doğranmış)
3 adet domates (küp doğranmış)
Yarım bardak kuru nane (kış için)
Yarım bardak taze nane (yaz için)
Karabiber (dilediğiniz kadar)
Bir az sıvı yağ
Bir kaç üzüm yaprağı (pişirmek için)
Servis için: ayran yahut karpuz, lavaş ekmeği
Hazırlanışı
Azerbaycan’ın Neftçala iline ait olan bu yemeği yapmak için Çapak, Çipura, Alabalık, Gördek gibi balık çeşitlerini kullanmanız gerekli. Balığınızı güzelce temizledikten ve içini çıkardıktan sonra, bol tuzda bir kaç gün bekletin. Orta boylu bir balık için 250-300gr. tuz kullanın.

Sonra balığınızı tuzunu yıkayıp bol suda bir gün bekletin. Bir kaç kez suyunu değiştirmeyi unutmayın.
Ertesi gün balığınızı yıkayın ve temiz bir bezin üzerine dizdiğiniz üzüm yapraklarının ortasına koyun.
Küp doğradığınız soğanları yağda pembeleşinceye kadar kavurun. Sonra domatesleri de ilave edib karıştırın ve ateşi kapatın.

Eğer bu yemeği kışın yapıyorsanız kuru nane, yazın yapıyorsanız taze nane ve karabiber ekleyip karıştırın.
Elde ettiğiniz karışımı balığın karnına doldurup balığı iyice bezle sarın. Bu arada bezin içinde üzüm yaprakları oluyor ve balık aynı zamanda bu yapraklarla da sarılıyor. Beze iyice düğüm attıktan sonra (bohça halinde gözükecek bezi kapattıktan sonra), onu buharlı tencereye koyub 15-20 dakika civarında pişirin.

Piştikten sonra balığı bezden çıkarıp bir tabağa koyun ve sofraya karpuz yahut domates yahut ayranla verin. Afiyet olsun!

Bu yemek tuzlu olduğu için Neftçala’da buna Şor balık da denir. Ve yazın sofraların en vazgeçilmez lezzetlerinden oluyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder