Mavi Badem'li Blog : Neftçala’yı biliyor muydunuz?

Kahveni Kendin Yap!

twitter

13 Şubat 2020 Perşembe

Neftçala’yı biliyor muydunuz?





Alacakaranlık. Balıkçı motorlarının gürültüsü, yarı uykulu insanların selamlaşmaları, arasıra kırık-kırık öksürük sesleri,  köpek havlamaları, camilerden yükselen ezan sesleri... Karşınızda Neftçala! 



Azerbaycan'ın güney-doğusunda, Kür nehrinin Araz’a kavuştuğu arazide, kadim kervan yolunun üzerinde, Kür-Araz Ovasının doğusunda küçük ve şirin bir il vardır. Neftçala!

Azerbaycan'a gittiğinizde herkes size belli turistik özellikleri olan şehirleri ve tatil köylerini tavsiye edecektir.  Ben ise size farklı bir şehri tavsiye etmek isterdim. 

Neftçala adı iki kelimeden ‘Neft’(petrol), ‘Çala’(dere), dan oluşmaktadır. Şehre vardığınızda yol boyunca inip-kalkan petrol kuyuları buranın petrol’le zengin bir yer olduğunu ispatlamaktadır.

Neftçala Doğu’dan Hazar denizi ile çevrilmiştir. Deniz kıyısında yerleşmiş olması ahalisinin genellikle balıkçılıkla meşgul olmasına neden olmuştur. Neftçala’da her evde haftanın neredeyse 4 günü balık ve diğer deniz ürünleri yenilmektedir. Deniz ürünlerinden hazırlanmış farklı yemekleri de sadece Neftçala’da yiyebilirsiniz. 

Deniz kıyısında olmasına rağmen burada balık restoranlarına rastlayamazsınız. Ama Oriyat köyünün girişindeki, Kür nehri üzerindeki bir geminin içinde yerleşen restoran gerçekten görülmeye değer bir mekan. Burada istediğiniz balık ve et ürünlerinden, hatta av ürünlerinden oluşan farklı lezzetlerin tadına bakabilirsiniz. Bu restoranın yanı sıra şehir merkezindeki ‘Qarabağ’ restoranı da çeşitli lezzetler sunmaktadır.

Neftçala Bakü’den 2-3 saat uzaklıkta olduğu için konaklamanızada gerek kalmayacaktır. Aksi halde otel ve pansiyon bulmanız zor olabilir.

Neftçala’da ne yenilir?


Neftçala’da denenmesi gereken yemeklerin başında ‘Balık dolması’ geliyor. Genellikle ilk bahar ve yazın yenilen bu yemek ayran, karpuz veya domatesle sunulmaktadır.


Balık dolması: 

Bu yemeği yapmak için bir-iki ay önceden farklı balık çeşitlerini bol tuzda bekletiyorlar. Neftçala’da yaz aylarında bu yemek çok fazla yenildiği için insanlar genellikle büyük fıçılarda tuzluyorlar balıkları.  

Balık dolmasını yapacağınız günden bir gün önce balığı (kişi sayısına göre) bol suyla yıkayıp, ara sıra suyunu değiştirmekle bir gün suda bekletin. 

Ertesi gün soğanı küp şeklinde doğrayıp pembeleşinceye kadar kavurun. Küp-küp doğradığınız domatesleri de soğana karıştırıp bir kaç saniye kavurduktan sonra tencereyi ocaktan alın. 

Bir kapa nane, kekik, karabiber ve isteğe göre taze erik de karıştırıp içlik hazırlayın. 

Balığın içini açın (genellikle tuzlanmış balıkların içi çıkarılmış oluyor) ve içliği oraya doldurup balığın karnını iğne iplikle dikin. 

Balığı beze sarıp düdüklü tencerede 15-20 dakika kaynatın. (köyde düdüklü tenceresi olmayanlar, bir tencerenin dibine yumruk büyüklüğünde bir taş koyup üzerini geçecek kadar su ekliyorlar ve balığı bu taşın üzerine yerleştirerek pişiriyorlar).  
Balığı çıkarıp bir tabağa ters döndürün. Afiyet olsun!

Balık dolmasının yanı sıra Neftçala’da balık çorbası (Uha), narlı soğanlı balık, kurutulmuş balıklı pilav, balık köftesi, tandırda balık, balık kebabı ve diğer yöresel yemekler de sunulmaktadır.

Tatlılardan un helvası, şorgoğalı, külçeler meşhurdur.

En güzel plajı olan köyü Müşviq köyüdür.  


4 yorum:

  1. Neftçaladan bu kadar güzel şeyler yazdığınıza göre çok teşekkür ederim öncelikle.Yaşadığım ,doğululub büyüdüyüm şehirle bağlı meğer benim kadar da bilen birinin biri olduğuna çok seviniyorum.SONSUZ TEŞEKKÜRLER.

    YanıtlaSil
  2. Bir arkadasim vardi götürecekti beni Neftçala'ya, halen beklemedeyiz, insallah birgün! ;)

    YanıtlaSil
  3. Men bir Neftcalali olaraq oz dogulub boyuduyum seherle fexr edirem.Herbirinizi rayonumuzda gormekden qurur duyariq

    YanıtlaSil
  4. Ways & Works Consulting is a Top HR Consulting Firms in India. We Provide Best HR solutions to clients around the world. help you to enhance your career best recruitment agencies industry we serve with an aim to provide value aided service to employers Best recruitment agencies . with an in-depth understanding of their requirements. We are working as a perfect bridge between the employer and employee to fulfil their needs by placing the best suitable at place.

    YanıtlaSil