Mavi Badem'li Blog : Novruz gelir, Yaz gelir!

Kahveni Kendin Yap!

twitter

10 Şubat 2020 Pazartesi

Novruz gelir, Yaz gelir!



Novruz gelir, yaz gelir, 

Bir elinde saz gelir!





Nevruz Bayramını kimler ve neden kutlar?


Nevruz Bayramını Azerbaycan, İran, Kazakistan, Türkmenistan, Kırgızistan, Afganistan ve Tacikistan resmi bayram olarak her yıl kutluyor.  

Nevruz Bayramı Bahar'ın gelişini simgeleyen gün olarak kabul edilmektedir. 


Nevruz Bayramı sembölleri



Nevruz Bayramı (Az.dilinde Novruz) Azerbaycanlıların Milli Bayramıdır. Mart ayının 20'sinden 21'e geçen gece kutlanan bu bayramın heyecanı daha ilk cemre girer girmez (Az.çerşenbe akşamları) başlar. 

Nevruzun sembolü olan Semeni için haftalar önce buğday ıslatılır, bahçeler ve evlerde Bahar temizliği yapılır, eski eşyalar atılır ve bayrama özel tatlıları yapmak için komşu kadınlar, eltiler, görümceler her gün birinin evinde toplanarak şekerburabaklava, şorgoğal, kete ve diğer tatlıları pişirmeye başlarlar. 

Cemrelerde çocuklar ve gençler mahallelerde kocaman ateş (tongal) yakar ve üzerinden atlayarak 'ağırlığım, uğurluğum ateşte yansın' derler.

Son çarşamba (Az.: Ahır çerşenbe)  Azerbaycan'da neredeyse Novruz bayramı kadar önemli bir şekilde kutlanır. O akşam, gençler kapı kapı dolaşıp şapka yahut havlu atarak fındık, ceviz, boyanmış yumurta, tatlı ve para toplarlar. Buna Azerbaycan'da 'papagattı' yahut 'gurşakattı' denir. Son Çarşamba'da bir dilek tutularak gizlice komşu kapısı dinlenir. Dinlenen kapıdan hoş ve güzel sözler duyulursa dileğin gerçekleşecek demektir. Bu yüzden de o akşam herkes evinde güzel ve hoş sözler söyler:)

'Son Çarşamba gecesi genç kızlar fal bakar, gençler ateşin etrafında toplanarak yumurta dövüştürür, insanlar yakınlarının mezarlarını ziyaret eder ve bir birilerine pay (tatlı, kuru yemiş, vs.) gönderirler


Novruz honçası yahut bohçası


Novruz bayramının en önemli ve eğlenceli adetlerinden biri de evlerde hazırlanan ve en baş köşeye konulan 'Novruz honça'sıdır. Honçada neler neler olmaz ki: fındık, ceviz, badem, kestane, çeşit çeşit şekerlemeler, kuru meyveler, şekerbura, baklava, şorgoğalı, kete, soğan kabuğuyla boyanmış yumurtalar ve Semeni. Novruz'un son çarşambasında Novruz honçasının kenarlarına evdeki insanların sayı kadar rengarenk mumlar dizerler.  

novruz xonçası ile ilgili görsel sonucu


Semeni


Semeni Novruz bayramının sembolüdür. Yaşam otu da denilen Semeni canlanmanın, ilk baharın habercisidir. Novruz bayramından 5-10 gün önce ıslatılan buğday, daha sonra özel tabaklara konularak her gün sulanır. Buğday Novruz bayramına kadar yemyeşil olur. Semeni'nin beline kırmızı kurdele bağlarlar ki, daha çok bereket ve mutluluk getirsin.


Novruz sofrası


Novruz bayramının tabi ki en güzel yanı ailecek bir sofra etrafında toplanmaktır. Novruz sofrası bir birinden lezzetli yemekler, tatlılar, şerbetler ve çeşitli çerezlerle donatılır. 

Kestaneli, kuru üzümlü, hurmalı, cevizli ve etli pilav olan 'Turşu Qara Plov', yaprak sarması, Levengi - içi özel hazırlanmış ceviz ve soğanlar doldurulmuş tavuk veya balık, salatalar Novruz sofrasının olmazsa olmazlarındandır. 

Tatlılardan şekerbura, baklava, kete, şorqoğal yemekten sonra ağızlarda uzun zaman unutulmaz tat bırakan lezzetler arasında yer almaktalar. 

Yemek ve tatlılardan sonra ailecek herkes fındık, ceviz, kestane, badem ve diğer çerezler eşliğinde sohbetler eder, yaşlılar eski günlerdeki hikayelerini anlatır, gençler tavla, domino ve diğer oyunlar oynayarak bayramın tadını çıkarırlar.


Nevruz Tatlıları Tarifleri 


1. Şekerbura Tarifi için Tıklayın

2. Azerbaycan Baklavası için Tıklayın

3. Diğer Azerbaycan yemek tarifleri için https://azcookbook.com/ sayfasını ziyaret etmenizi tavsiye ediyorum. 










Hiç yorum yok:

Yorum Gönder