Mavi Badem'li Blog : Hüzünlü Şarkılar Fısıldayan Köy. Kayaköy (Karmylassos)

Kahveni Kendin Yap!

twitter

6 Ocak 2020 Pazartesi

Hüzünlü Şarkılar Fısıldayan Köy. Kayaköy (Karmylassos)

Bir köy düşünün. Terk edilmiş evleri, soğumuş ocakları, uçup gitmiş çatıları, bir zamanlar rengarenk tül perdelerin süslediği, şimdi derin bir boşluğa bakan pencereleri ve hüzünlü şarkılar fısıldayan duvarları. Karmylassos Antik Kentine vardığımızda başımı kaldırıp tepedeki terk edilmiş duvarlara göz attığımda içimi bir hüzün sardı. 
Tüm çocukluğu köyde geçen biri olarak köy hayatının ne kadar sıcak, samimi ve insanlarının ne kadar evine, köyüne bağlı olduğunu iyi bilirim. Kayaköyü harabeleri arasında dolaşırken gözümün önünde bir zamanlar buraların nasıl bir yer olduğunu canlandırdım. Ve çok duygulandım.
Taksiyarhis Kilisesi (19.Yüzyıl)

Arasında dolaştığım şu yıkık dökük evler kim bilir bir zamanlar ne kadar da cıvıl cıvıldı. O soğuk duvarların arasında ara sıra göze çarpan mavi boyalı desenleri çizerken nasıl da heyecanlanmışlardı. Yosun basmış çatılardan bir zamanlar mis gibi kokan çöreklerin, ekmeklerin kokusunun nasıl tüttüğünü, boş kalmış kilisede bir zamanlar kimlerin neler için dua ettiğini, heyecanla yeni şeyler öğrenmek için gittikleri okulun şu anda harabe duvarlarını düşündükçe duygulanmamam elde değildi. 

Merdivenleri çıkarken gri evlerin arasında rengarenk bir şey dikkatimi çekti. Kırmızı kafalı bir ağaçkakan:). O da sanki Kayaköyü'nün hüzünle mırıldandığı şarkılara eşlik edercesine ötüyordu.  


Kayaköy veya Karmylassos Kayaköy Antik Kenti Fethiye'nin 8Km. Güneyinde bulunan ve Antik dönemde Karmylassos olarak bilinen Kayaköyü'nün geçmişi filolojik verilere göre M.Ö.3. binlere kadar gitmesine karşın mevcut kalıntılara M.Ö.4.yy.dan daha aksiye giden buluntu henüz ele geçmemiştir. Kentte yamaca dayalı olarak izlediğimiz yapı gruplarının tamamı Osmanlı İmperatorluğunun geç dönemlerinde azınlıklara tanınan haklarla 19.yy.ın Yarısı ile 20.yy.ın ilk çeyreğinde iskan edilen Rumlarca yapılmıştır.


Terk edilen kentte kullanıldığı dönemde her biri 50 m2.den büyük olmayan manzara ve ışık açısından birbirinin önünü kapatmayan genellikle alt katları kiler olan ikişer katlı, girişte çatıdaki yağmur sularının toplandığı zemin altı sarnıçların bulunduğu 350 ila 400 konut bulunmaktadır. Konutların yanı sıra evlerin arasına serpiştirilen çok sayıda şapel, 2 büyük kilise, 1 okul binası ile 1 gümrük binası yer almaktadır. 


Nasıl bulurum?

Antalya'dan Fethiye'ye arabayla yaklaşık 3 saatte gidilmektedir. Fethiye'ye vardığınızda  tabelalar sizi kendiliğinden Kayaköy'e götürecektir. 

Giriş Ücreti

Ocak ayında gittiğimizde gişe kapalıydı ve giriş Ücretsiz idi. Yüksek sezonda ücretlnin 7 Lira olduğunu söylediler. 

Kayaköy Karmylassos'un girişinde gözleme, çay, meyve suları, tost sunan küçük kafeterya, kente özgü hediyelik eşyalar ala bileceğiniz dükkan bulunmaktadır. 

Ölüdeniz ve Ovacık yaylası patikaları

Antik kentin en üst katına çıktığınızda Ovacık ve Ölüdeniz yürüme yolu patikalarını gösteren tabelalar göreceksiniz. Ölüdeniz'e yürümek için 12km'lik bir mesafeyi yürümeniz gerekecektir. 

Karaköy Karmylassos Antik kentinden çıkışta sola doğru ziyaret edebileceğiniz Monastır, Ada ve Fethiye'nin merkezinde Kral mezarlarını da ziyaret edebilirsiniz. Biz hava karardığı ve Korkuteli-Elmalı yolunda kar yağdığı için bunları gelecek ziyaretimize sakladık. 














Hiç yorum yok:

Yorum Gönder