Muhabbet kuşlarına bakım
İlk Gün:
Kuşu ilk eve getirdiğinizde hemen elinize almayın. Bırakın en az 2-3 gün kafeste dursun. Evdeki seslere, size, kokulara alışsın ve aylardır alıştığı petshop'taki arkadaşlarından ayrılmanın stresini atsın.
Salatalığı mandalla da tutturabilirsiniz |
Ele alıştırma:
2-3 gün sonra (normalde 1 hafta olmalıdır bu süre ancak ne yazık ki kuş besleyenler çok sabırsızca davrandıkları için 2-3 gün diyorum) evde kalabalık olmayan bir vakitte kafesinin kapısını açın, elinizle yem, salatalık veya dal darı vermeye çalışın. Böylece elinize alışmış olacak. Daha sonra kafesinin kapısını açın ve uçması için ona imkan sağlayın. İlk başta duvarlara, perdelere çarpacaktır, ancak alışınca, konacağı yerleri öğrenecektir.
Suluk temizliği şart!
Suluğunu her gün yıkayın ve damacana suyu doldurun. Musluk suyu kuşların ömrünü kısaltır.
Yem üfleme şart!
Yemliğini her gün üfleyin. Lütfen, kuşunuzun sağlığı için kabuklu yem alın. Çünkü kabuklu yemlerde onların minik organları için mineral ve vitaminler bulunmaktadır. Ayrıca her yem kabına bir çay kaşığı KUŞ KUMU ekleyin. Kuş kumu kuşların sindirimi için faydalı ve olmazsa olmazlarındandır. Kuş kumu seçerken organik olmasına özen gösterin. Kuş kumu fiyatları genelde çok ucuz oluyor.
Kafes temizliği
Kuşunuzu sürekli kafeste besliyorsanız, en az haftada bir temizlik şarttır. Kafesin zeminine peçete veya kağıt havlu sermek kafes temizliğinde işinizi kolaylaştıracaktır. Sadece havluyu atıp, ıslak mendille kafesi silmeniz için 3 dakika harcamış olacaksınız.
Ayrıca kafese TÜL PERDE ASMAYIN! Çünkü perdenin ince ipleri zamanla kuşunuzun ayağına dolanarak kangren olmasına neden olmaktadır. Merak etmeyin tül olmasa da zaten yem dışarıya dökülmüyor.
Özel alan
Muhabbet kuşları için güzel oyun alanı yaratın. Benim kuşumun kafesinin tam önünde kurumuş malta eriği ağacından yaptığımız oyun alanı var. Oyun alanının altına gazete serdim ve haftada bir değiştirmem yeterli oluyor. Herkül (kuşumun ismi) kafese sadece tüy döktüğünde ya da yem yemek için giriyor. Günün çoğunu ağacında oynayarak, uyuklayarak geçirmektedir. Hatta geceleri de dışarıda yatıyor :)
Evdeki mobilyalara inanın bana hiç bir zaman dokunmadı.
Herkül cam önünde takılmayı çok seviyor |
Ayna zararlı. Kuşunuz yalnız ise kafesine ayna asmayın. Çünkü zamanla aynadaki kendine aşık oluyor, yanıt alamayınca da strese girerek psikolojisi bozulur. Arada sırada asmanızda zarar yok ama alıştırmayın derim. Benim Herkül aynayı sadece havuzunda seviyor.
Banyoluk. Banyoluk almayı ihmal etmeyin. Banyoluklar genelde çok küçük olduğundan ben Herkül için borcam cam fırın tepsisinden havuz yaptım. Yazın her gün, kışın da haftada bir içine damacana içme suyundan doldurup, biraz maydanoz yaprakları, nane veya marul koyup camın önüne bırakıyorum. Herkül de tüm gün oynayıp duruyor.
Ahşap oyuncaklar alın. Petshop'larda satılan ahşap gıda boyası ile boyanmış oyuncaklar kuşlar için hem eğlenceli hem de gagalarını sürtmeleri için faydalıdır.
Vitaminler. Muhabbet kuşları yılda 1-2 kez tüy dökerler (detaylı bilgi için tıklayın). Bu dönemde onlara Vitamin B ve Avisol Plus vermeniz hem kendilerini daha iyi hissetmelerine hem de tüy dökümlerinin kısa sürmesine yardımcı olacaktır. Tüy dökümünde vitaminleri haftada 1, normal dönemlerde ise ayda bir vermeniz yeterli olacaktır. Vitaminden 100 ml'lik bir suluğa 10-12 damla dökülür ve sulukta 8 Saatten fazla DURMAMALIDIR!
Yüksek sesle konuşmayın. Muhabbet kuşları narin kuşlardır. En ufak bir kaba davranış, yüksek ses onları korkutmaktadır. Bu yüzden onlarla kibar, nazik sesle konuşun ve hafif hareketlerle yaklaşın.
Gıda boyalı ahşap oyuncaklara bayılırlar |
Ayrıca kafesin cereyan, klima ve rüzgar almayan yerde olmasına özen gösterin. Biz kafesin çatısının bir tarafını kartonla kapatmışız. Böylece Herkül tüm kuşların sevdiği çatı altında durmasına fayda sağlıyor.
Yem markaları. Ben genelde yemleri, vitaminleri, oyuncakları petshop'lardan alıyorum. İnternet'ten açıkçası bugüne kadar almadığım için tavsiye edeceğim bir sanal mağaza bilmiyorum. Kullandığım yem markası yetişkin kuş yemi Bonnie Premium Mixed.
Kraker markası ise bazen Jungle ballı kraker, bazen de Bonnie ballı krakerdir. Herkül meyveli kraker sevmiyor, bu yüzden hep ballı alıyoruz.
Oyun alanının altına gazete sermek temizliği kolaylaştırır. |
Gaga taşı. Muhabbet kuşlarının olmazsa olmaz ihtiyaçlarından biri de gaga taşıdır. Gaga taşı mürekkep balığı kemiğinden olmasına özen gösterin. Böylece hem mineral almış olur, hem de gagasını törpülemiş. Ben gaga taşını da petshop'tan alıyorum, ancak Herkül'ün hem ağacı hem de ahşap oyuncakları olduğundan pek kullanmıyor gaga taşı.
Meyve ve sebzeler. Muhabbet kuşları marul, roka, salatalık, nane, maydanoz, havuç çok severler. Havucu genelde rendeleyerek verirseniz, daha kolay yiyeceklerdir.
Salatalığı ben bazen elimle, genelde ise ağacına mandalla tutturuyorum. Böylece kendisi koparıp koparıp yiyor.
Elma, armut, mandalina da kuşlar için faydalıdır. Ancak meyve ve sebzeleri çok az miktarda vermeniz gerekmektedir aksi halde ishal olabilirler.
Limon,
Portakal
Avokado (direk öldürür)
Hurma (amme)
Elma çekirdeği (öldürür)
Fasulye
Peynir
Çikolata
Mayalı ekmekler veya un mamulleri
Tuzlu ve tatlı krakerler, cipsler
Balık ve deniz ürünleri
Sarımsak
Greyfurt (direk öldürür)
Bal
Kumkuat
Misket Limonu
Et, tavuk, balık (çiğ)
Süt ve süt ürünleri
Mantar ve çeşitleri
Hindistan cevizi
Soğan
Yer fıstığı
Armut çekirdeği (anında öldürür)
Patates
Kuzukulağı
Tuz
Şeker
Her çeşit tatlı
Yeşil Domates (zehirli hemen öldürür)
Küçük Not: Herkül'ün günlük yaşamını merak ediyorsanız tıklayın
Şu anda muhabbet kuşu bakımı veya beslemekle ilgili aklıma gelenler bunlar. Sizin de bildikleriniz olursa, mutlaka yorum yazın.
bende muhabbet kuşu hakkında bilgi almak için bu siteden bakmıştım
YanıtlaSil