Mavi Badem'li Blog : Dünden bugüne ekmek serüveni

Kahveni Kendin Yap!

twitter

30 Ocak 2015 Cuma

Dünden bugüne ekmek serüveni

Kabaca öğütülmüş buğday tanelerinin suyla karışımından ibaretti ilk ekmek ve çiğ yeniliyordu. Çiğ ekmek yemekten usanmış olmalı ki insanoğlu bir gün yaptığı bu karışımı yassı sıcak taşın üzernde pişirmeye karar verdi. Böylece tarihin ilk pişmiş ekmeği tarih sayfalarına yazıldı.

Miladdan önce 3000 yılında Mısırlılar tesadüfen havanda öğütülmüş buğday ekmeği yapmağı icat ettiler. Mısırlılar büyük toprak taslarda Nil nehrinin suyu ile yoğrulmuş hamura limon ve günümüzde kullanılan ekmek mayasına yakın madde ekleyerek birkaç saat dinlendirdikten sonra kızgın ateşte pişiyorlardı.

Eski Yunanlılar mayalanmamış Maza ekmeklerini ve bayramlarda yapılan Artos adı verilen ekmeklerini kızgın taşların üzerinde pişiriyorlardı. Fakat yıllar sonra Yunanlılar bu pişirme tekniğini önü açık fırınlarla değiştirdiler. Miladdan sonra 2.yüzyılda Atinada balık, zeytin, yeşillik ve meyve aromalı 72 çeşit ekmek yapılıyordu. 

Eski Romalılar ekmek yapımına çok geç başlamışlardır. Miladdan önce 2.yüzyılda Yunan esirlerinin yardımı ile ilk fırın açıldı. Buğday taneleri Yunanlı esirler tarafından döndürülen iki taşın yardımı ile öğütülüyordu. İlk zamanlarda hamur el ile yoğruluyordu. Yıllar sonra Romalılar hamur yoğurmak için silindir şeklinde bir kaba un ve gereken malzemeleri doldurarak bir at yardımı ile hamur yoğurma makinesini icat etmiş oldular. 

Fransa'da Gal halkının biraya olan aşkı onları zamanla ekmek yoğurmak için su yerine bira kullanmağa teşvik etmişti. Fransa'da yel değirmenleri İngiltereden üç yüzyıl sonra keşf edildiğinden köylüler ekmek elde etmek için 4 zorunlu prosedürden geçmek zorunda kalıyorlardı: önce buğdayı öğütmeli, sonra soyluların şatosunda pişirmeli (soylular bunun karşılığında köylülerden haraç alıyorlardı). Orta çağ Fransız soyluları ekmeği tabak yerine veya et sunumlarında kullanıyorlardı. Fakirler ise saman, kil ve otların köklerinden 'kıtlık ekmeği' adını verdikleri ekmekler üretiyorlardı.

Türklerde ekmek göçebe dönemde mayasız olarak sac üzerinde pişiriliyordu ve Lavaş adı verilmişti.

1 dilim (ince) beyaz ekmek için besin değerleri: 

 100 gr.1 Dilim (ince)
Karbonhidrat (g)52.8013.2
Protein (g)8.092
Yağ (g)0.890.2
Kolesterol (mg)0.000
Sodyum (mg)450.00112.5
Potasyum (mg)125.0031.3
Kalsiyum18.004.5
Vitamin A0.000
Vitamin C0.000
Demir1.320.

Ekmeğin hazmedilme süresi 2-2,5 saattir.


Ekmek ile ilgili ilginc haberler:

1. Dünyanın en pahalı ekmeği altın soslu ekmektir ve fiyatı 125 Türk lirasi değerindedir. Gallerde yaşayan pastaneci Robert Didier'in yaptığı bu ekmekte şampanya ve 23 karat altın bulunuyor;

2. Türkiye dünyanın en çok ekmek tüketilen ülkesidir. Kişi başına tüketilen 199,6 kilogramla Guinness Rekorlar Kitabı'nda dünyanın en çok ekmek tüketen ülkesi olarak tescillendirilmiş.

3. Dünyanın en büyük ekmeğini Meksikalılar yaptı. 720 metre uzunluğunda, 90 santimetre genişliğinde ve 10.3 ton ağırlığındaki ekmeği yaklaşık 2 bin fırıncı 14 bin 400 iş günü saatinde hazırladı.






Hiç yorum yok:

Yorum Gönder