Mavi Badem'li Blog : Kuşların şahı-BayKuş

Kahveni Kendin Yap!

twitter

27 Ağustos 2014 Çarşamba

Kuşların şahı-BayKuş

'Baykuş gibi yalnız yaşayacaksın' yada 'baykuş gibi uğursuz' sözlerini küçüklükten duyduğum için bu kuş bana her zaman korkunc ve ürkütücü gelmiştir. Çocukken komşulardan birinin bahçesinde baykuş görünseydi hemen öldürüverirlerdi ve ev sahibinin başına çok kötü birşey gelecek diye herkes merakla beklerlerdi. Olası bir uğursuzlukta, bak gördünüzmü, baykuş biliyordu bu komşunun başına gelecekleri, derlerdi.

Geçenlerde üzerinde kocaman gözleri olan baykuş kafası ile tasarlanmış el yapımı bir cüzdan gördüm. Tam da almak üzereyken yıllar önce kızının düğününde üzerinde baykuş başı olan şamdan hediyye eden komşumuz ve kızına baykuş kafalı şamdan hediye etmeseydi, kızı şimdi fakir yaşamazdı diyen komşular aklıma geldi. Alamadım cüzdanı. Belli ki beni de etkilemiş bu ''uğursuz baykuş' hikayeleri...


Şimdi tüm bu yukarıda yazılanlardan kurtulmamız için bu aşırı büyüklükte ve oyuğunda hiç oynamayan gözleri olan, uçtuğu zaman 'pırpır' sesi çıkarmayan, boynunu 270 derece çevirerek etrafı panoramik bir görüş sağlayarak kontrol edebilen, sessizlik içinde avlanan Baykuş hakkında çok güzel ve ibratamiz hikaye anlatacağım. 

SÜLEYMAN (A.S.) İLE BAYKUŞUN HİKAYESİ

Süleyman aleyhisselam bütün hayvanlarla konuşurdu. Bu onun mucizelerinden biriydi. Gökte tahtı ile gezerdi. Bir gün baykuş Süleyman aleyhisselama selam verdi. Süleyman aleyhisselam selamını alıp ona sordu ki:

- Niçin buğday yemezsin?
- Âdem aleyhisselam onun yüzünden Cennetten çıktığı için.
- Niçin su içmezsin?
- Nuh aleyhisselamın kavmi suda boğulduğu için.
- Niçin hep harabelerde bulunursun?
- Harabeler Allahü teâlânın mirasıdır.
- Niçin evlerde ötersin?
- İnsanları ikaz için. Önlerinde şiddetli tehlikeler varken nasıl gafletle uyurlar. Böylesine yazıklar olsun!
- Gündüzleri niçin çıkmazsın?
- İnsanlar bana zarar verebilirler.
- Öterken ne dersin?
- Tesbih okur bir de "Ey gafiller, çıkacağınız uzun sefer için azcık hazırlanın!" derim.

Süleyman aleyhisselam baykuştan daha nasihatçı kuş olmadığını söyledi. 








Hiç yorum yok:

Yorum Gönder