Mavi Badem'li Blog : Dünyanın Kırmızı Altını-Zaferan

Kahveni Kendin Yap!

twitter

4 Temmuz 2014 Cuma

Dünyanın Kırmızı Altını-Zaferan

Zaferan (türkce: safran, рус.шафран) Türk mutfağında pek kullanılmasa da Yunan, Kafkas ve Iran mutfaklarında geniş kullanılıyor. 3500 yıldan fazla yaşı olan safranın tarihçesi çeşitli kültürleri ve ülkeleri kapsıyor. Tadı acı, kokusu saman kokulu ve hafif metal renginde olan safran baharatlarda, parfümlerde, boya ve ilaçlarda kullanılmaktadır.

Ana vatanı Orta Doğu olmasına rağmen, zaferan Yunanıstanda yetiştiriliyor. Dünyanın Kırmızı Altını olarak tanınan Zaferan Hindistanda pilavlarda, pastalarda ve dini ayinler sırasında kullanılıyor. Arabıstanda arab kahvesinin yanında tarçınla beraber zaferan da ikram edilir. Kuzey İtalya ve Güney İsviçrede zaferan Risottonun hazırlanmasında kullanılıyor. İsveçreliler Saint-Lucy gününde zaferanlı ekmek yaparlar. İspanyada zaferan Paella, Fabada ve Pote Gallego gibi meşhur yemeklerde kullanılmaktadır. Azerbaycanda zaferan özellikle pilavlarda kullanılmaktadır. Pilavı demlerken üzerine bir tutam zaferan ilave edildiğinde mis gibi bir koku ve çok lezzetli bir pilav damak tadınızı renklendirecektir.

Zaferan sinirleri yatıştırmada, öskürük, bronşit ve astımda çok faydalıdır. Zaferan çayını zayıflamak için de kullananlar vardır. 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder