Özellikle üzerine 'smetana' (süzme yoğurt) dökülüp yenildiğinde lezzetine resmen bayılacaksınız.
Borş aslında çorbadan çok yemeğe benzese de tüm dünyada çorba olarak kabul edilmektedir. Özellikle kışın içilen bu çorba kocaman tencerelerde pişirilerek haftalarca yenilebilir. Ruslar hatta borşun kaldıkca daha da lezzetli olduğunu söylemekteler.
Borş çorbasının kısa tarihçesi:
Eski slav dillerine göre 'Borş' sözü çorbada malzeme olarak kullanılan yabani havuçun yapraklarının adından yaranmıştır. Başka bir kayanğa göre ise 'Bırş' sözü eski dilde kilisede yetiştirilen bir pancarın adından geliyor. Borşun Rus mutfağına 16-17.yüzyıllarda girildiği söylenir. Çorba 2.Ekaterina, 2.Aleksander, balerin Anna Pavlova ve başka tarihi şahıslar tarafından da sevilerek yenilmiştir. Polonya'da Borş çorbası 18.yüzyılda keşfedilmiştir.
Günümüzde Borşu tüm malzemelerine ve pişirme tekniğine sadık kalarak Ruslar, Polonyalılar, Litvanyalılar ve Beyaz Rusyalılar hazırlamaktalar. Bunun yanısıra eski Sovyetlerden Azerbaycan, Kazakıstan, Özbekistan ve diğer ülkelerde de pişirilmektedir.
Peki meşhur 'Borş' nasıl yapılır ?
(Borş çorbasını etlı ve etsiz de yapabilirsiniz)
Malzeme :
Et - 500gr, lahana-400gr, patates-400gr, pancar-250gr, domates salçası-yarım çay bardağı, kuru soğan-1 adet, tereyağı-bir çorba kaşığı, kurutulmuş yahut taze defne yaprağı-1-2 adet
Hazırlanma:
Smetana |
2. Pancarları şeritler halinde doğrayın ve 20-30 dakika haşlayın. Sonra pancarlara yağ, domates salçası ve et suyunu ilave edin. Soğanı küçük doğrayın ve başka bir tavada kavurup üzerine bir kaşık un ekleyin, biraz daha kavurun ve bulyondan ilave ederek sos hazırlayın. Hazırladığınız bu sosa küp şeklinde doğradığınız patatesleri, doğranmış lahanaları, haşladığınız pancarı ve defne yapraklarını (bütün) ekleyerek, tuz ve karabiberini de zevkinize göre ilave ederek patates ve lahana yumuşayana kadar pişirin.
3. Borş hazır olduktan sonra kaselere doldurarak üzerine 'smetana' (Türkiye'de smetan bulunmadığından yoğurt da dökebilirsiniz) ve birkaç maydanoz yaprağı koyarak afiyetle yiyebilirsiniz.
NOT: Haşladığınız etleri çorbanızın yanında ayrı bir tabakta sunabilirsiniz.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder