Mavi Badem'li Blog : Azerbaycan Mutfağı

Kahveni Kendin Yap!

twitter

13 Ekim 2012 Cumartesi

Azerbaycan Mutfağı


Azerbaycan'a gidip de Azeri mutfağının leziz mi leziz, tadına tuzuna doyulmayan yemeklerini tatmadan dönmek bu ülkeye seyahatınızın yarım kalması anlamına geler:) 
Turşu Govurma Plov

Kebab

Azerbaycan milli mutfağında tüm dünya mutfakları gibi et, tavuk ve balık yemekleri yer almaktadır. Türk mutfağında geniş yere sahib sebzeler Azeriler tarafından pek tercih edilmez. Yemekler'de en çok kullanılan sebzeler patates, soğan, biber, patlıcan ve yeşilliklerden kişniş, dereotu (azerice şüyüd), bazen de ıspanakdır. Tabi ki sebzeler ve yemek yapma tarzları yörelere göre değişmektedir. 
Şekerbura
Eğer Azerbaycan'da bir eve misafir çağrıldıysanız size özel mutlaka pilaf (Azerice Plov) yapılmıştır demektir. Çünki Azeriler en değerli misafirlerine her zaman Plov sunarlar. 
Azeri Plovları farklı garnitürlerle sunulmaktadır ki bunların başında 

Turşu Govurma Plov (et, soğan, erik kurusu, kuru üzüm ve yörelere göre farklı kuru meyvelerle yapılmaktadır), Çığırtma Plov (tavuk, soğan, domates ve yumurtayla yapılıyor), Lobyalı Plov (fasulyeli pilaf) gelmektedir. Pilaflarla genellikle kuzu etini tercih ederler.
Kebablardan Tike kebab, Lüle kebab (Adana kebabına benziyor), Tavuk kebabı ve Dana pastırma (Türk pastırmasıyla alakası yok) ve balık kebabıdır.  
Eğer Azerbaycan’da farklı bir yemek denemek isterseniz o zaman tandir’de pişirilmiş balık ve tavuğun mutlaka tadına bakmalısınız;)
Azeri mutfağının vazgeçilmez ve gerçekten hiç bir yerde tadına rastlamadığınız Yaprak sarması (Azerice Yarpaq Dolması), Lahana sarması (Azerice Kelem dolması), Patlıcan, biber, domates dolması (Azerice buna üç bacı da denir ve her zamana üç’ü birarada sunulur) gibi lezzetli sarma ve dolmalarını mutlaka denemelisiniz. İnanın bana, yedikten sonra ‘‘bunlar dolmaysa, bundan önce yediklerim neydi peki‘ diceksinizJ
Eğer Azerbaycan‘a kışın gittiyseniz ve hamur yemeği tercihinizse, o zaman mutlaka Düşbere’nin tadına bakmalısınız. Azeriler düşbere’yi farklı sirkelerle yemeği severler.
Gutab (Gözleme) de Azerbaycan mutfağında önemli yerlerden birini tutur. Qutablar esasen etli, yeşillikli ve işkembeli hazırlanır, sumak ve yoğurtla servis edilir.
Eğer her hangi bir milli restorantdaysanız o zaman Arzuman Köfte’si sipariş etmekden asla çekinmeyin. Belki tüm milli restorantlar bu yemeği sunmaya bilir ama şansınızı denemekte fayda var derim;)
Azeri tatlılarından baklava (pahlava), şekerbura ve Şeki helvasının tadına mutlaka bakmanızı tavsiye ederim.
Azeri mutfağı tabi ki bunlarla bitmiyor sadece seyahatinize yardımcı olmak amacıyla bu yemekleri tercih etmenizi tavsiye ederdik.
Azeriler yemeklerin yanında alkol olarak Votka tercih ederler, ama son yıllarda Azerbaycan’da şarap üretimi çoğaldığı için yemeklerle beraber çeşitli şaraplar da sunulmaktadır. 
Azeri şerbetlerinin tadına bakmayı da asla unutmayınız!




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder