Mavi Badem'li Blog : İş Görüşmesine Hazırlık

Kahveni Kendin Yap!

twitter

21 Ocak 2020 Salı

İş Görüşmesine Hazırlık


job interview ile ilgili görsel sonucu

Başvurduğunuz veya çalışmayı hayal ettiğiniz o şirket sizi iş görüşmesine çağırdı! Aldığınız haberin tadını çıkarmadan beyniniz sorularla dolup taşmaya başlar:   İş görüşmesinde neler sorulur?

İş görüşmesine ne giyineceğim? İş görüşmesinde nasıl sakin görüne bilirim?
İş görüşmesinde sorulan sorulara nasıl cevap vereceğim? Bunun gibi onlarca soru kafanızı delik deşik ediyorsa,
sizi sakinleştirecek ve sorularınıza cevap verecek birkaç ipucu derledim.

İş Görüşmesine Ne Giyilir?

  • Başvurduğunuz pozisyon ne olursa olsun, iş görüşmesine giderken giysilerinize mutlaka özen gösterin. 
  • Mevsime uygun renkler seçin. Kışın daha koyu, yazın açık renklerle yapacağınız kombinler sizi hem şık hem de rahat hissettirecektir. 
    job interview dress code ile ilgili görsel sonucu
  • Rahat hissedeceğiniz, sizi sıkmayan elbiseler tercih edin. Vücudunuza yapışıp göbeğiniz veya diğer fazlalıklarınızı gösterecek giysilerden uzak durun. Örneğin, ben dar pantolonla iş görüşmesine asla gidemiyorum. Çünkü kendimi sıkışık hissediyor ya da bel kısmı oturduğumda beni rahatsız ediyor. Bu da iş görüşmesinde kendimle mücadele etmeme neden oluyor. 
  • Yönetici pozisyonu için rahat kesim takım elbiseler, bayanlar etek veya düz renkli elbise tercih ede bilirler. Sizi güçlü gösterecek renkler Siyah, Lacivert ve Koyu Mavi renkleri seçmekte fayda vardır. 
  • Fileli çoraplar, taşlı elbiseler, cırtlak renkler, dekolte veya açık elbiseler, aşırı makyaj ve baharatlı veya sert kokan parfüm, özellikle erkeklerin kullandığı ağır parfümler, aşırı spreyli, bukleli saçlar, üzerinde zar zor yürüdüğünüz yüksek topuklu ayakkabılar iş görüşmesi için kesinlikle KULLANILMAMASI gerekenlerdir. 

Araştırma Yapın


Görüşmeye gideceğiniz şirket veya işletme hakkında araştırma yapın. 
  • Otel ise kaç odalıdır, konsepti nedir, herhangi bir özelliği var mı? örneğin, +18 oteli ise bunu aklınızda tutun, vs. Otel yorumlarını araştırın, online yorum sitelerindeki puanlarını inceleyin, en çok nelerden şikayet edilmiş veya en çok neleri övmüşler. Yorum sitelerinden aday olduğunuz departmana uygun olanları not edin. 
  • İş görüşmesi yapacağınız yer Restoran ise en ünlü yemeklerini araştırın, servis sistemleri veya mutfak özelliklerine göz atın. Menülerini inceleyin. 

Genelde sorulan sorular

İş görüşmelerinde sorulan sorular şirketin kurumsallığına göre değişiklik göstermektedir. Kurumsal şirketler genelde sohbet tarzı iş görüşmesi yapar ve bu sohbet esnasında sizin hakkınızda bilgiler edinirler. İş görüşmelerinde genelde alttaki sorular sorulmaktadır: 

  • Kendinizden biraz bahseder misiniz? Bu soruyu hemen hemen herkes sorar. Her ne kadar 'elinizde CV'im var ya, baksaydınız' demek isteseniz de, yine de soruya güzelce cevap vermenizi tavsiye ederim :) Kendinizden bahsederken geldiğiniz ülke veya şehir, okuduğunuz üniversite veya okul, sektöre nasıl başladığınız, deneyimleriniz hakkında kısa bilgilere yer verin. 
  • Güçlü ve zayıf yanlarınız nelerdir? Bu soruya genelde gıcık olurum ama bazı tam kurumsallaşamayan firmaların en çok sorduğu klişe sorulardan biridir. Güçlü yanlarınızı araştırın. Örneğin, kendini motive eden, stresli ortamlara ayak uyduran yada problem çözme yetenekleriniz gibi. Zayıf noktalara gelince, bu sorunun amacı sizin mükemmel olmanızı test etmek değildir. Bu yüzden dürüst olun, gerçek anlamda zayıflığınız neyse onu belirtin. Hatta negatif olan zayıflıklarınızı pozitife çevirin. Örneğin, birkaç yıl öncesine kadar verilen görevleri tamamlama konusunda aceleci davranırdım. Ancak zamanla acele bitirdiğim işlerin kalitesinin beni tatmin etmediğini fark ettim ve  acele etmeden tam zamanında daha iyi şeyler ortaya çıkaracağımı anladım. Ya da herhangi bir dil konusunda zayıf olduğunuzu ve artık bunun için online ders aldığınızı veya kursa kaydolduğunuzu bildirin.
  • Şirketimiz sizin için en ifade ediyor? İşletmenin ne iş yaptığını araştırın. Piyasadaki yerini, hakkında Media'da çıkan haberleri inceleyin. Böylece şirket hakkında detaylı ve ince bilgilere ulaşmış olursunuz. Örneğin, beş yıldızlı bir otel bu soruyu size sorarsa, benim için 'Lüksü' veya 'Kaliteyi' ya da 'insana verilen değeri' ifade ediyor gibi kelimelere yer vere bilirsiniz. 
  • Bu işi neden istiyorsunuz? Bazı iş görüşmelerinde aday olduğunuz pozisyonu neden istediğinizi sorarlar. Vereceğiniz cevabı doğru ve hassas seçmenizde fayda vardır. Bu soru karşısında başvurduğunuz işle deneyimlerinizin uyuştuğunu, o iş için olan tutkunuzu ve heyecanınızı ya da şirket kültürü ile uyduğunuzu vurgulaya bilirsiniz. 
  • Hobilerinizden bahseder misiniz? Veya boş zamanlarınızda ne yapıyorsunuz? Her hangi bir hobiniz varsa, bundan bahsede bilir veya boş zamanlarınızda kitap okumak, kayak yapmak, sörf yapmak, balık tutmak vs.gibi meşguliyetlerden bahsede bilirsiniz. Benim hobim Kick boks yapmak, örneğin. 
  • Maaş beklentiniz nedir? Bu soru son zamanlarda pek sorulmasa da, bazı şirketler adayların maaş konusundaki fikrini öğrenmek isterler. Siz zaten başvurduğunuz pozisyon için piyasada verilen maaşları aşağı yukarı biliyorsunuzdur. O yüzden Benim için maaştan çok kendimi geliştirmek, yeni şirket kültürü öğrenmek önemlidir. Bu yüzden maaş konusunda pek düşünmedim, açıkçası diye bilirsiniz. Israr ederlerse, kafanızdaki maaş isteğini fazla düşürmeden yada fazla abartmadan söyleyin. 


Diğer ipuçları: 

Sizinle görüşen İnsan Kaynakları Temsilcisi veya Departman Müdürü genelde şunlara dikkat ederler: 
  • Giyiminiz ve görüntünüz
  • Dik ve güçlü duruşunuz
  • Sorulara cevap verirken kendinize güveniniz ve samimiyetiniz
  • Konuşma tarzınız
  • Konuşurken davranışlarınız. El veya kaş, göz mimik hareketleriniz

Merak ettiğiniz her hangi bir soru olur ise, yorum kısmından bildire bilirsiniz.













Hiç yorum yok:

Yorum Gönder